De lente is in het land en de zomer is in aantocht. Dit jaar beginnen we ermee, maar we storten ons niet zomaar op onze sportschoenen, omdat we geen kwetsuren willen oplopen die ons meteen opnieuw in onze zetel zouden doen belanden!
We geven u zes tips die u van dienst kunnen zijn als u van nature geen sportvrouw bent.

Sport, een wondermiddel binnen handbereik
De beste waarborg voor een lang leven, maar ook voor een slanke lijn, de bondgenoot voor de preventie van zo goed als alle ziekten... Het is een cliché geworden te zeggen dat als sportbeoefening een geneesmiddel of een voedingssupplement was, iedereen zich erop zou storten. Hoewel bewegen gratis is en binnen ieders bereik ligt, slagen zelfs de voorlichtingscampagnes van de overheid er niet in om ons aan te zetten om meer te bewegen. Als u deel uitmaakt van de talrijke mensen die weten dat ze hun fysieke activiteit zouden moeten verhogen, maar die er niet in slagen om ermee te beginnen, dan zijn deze raadgevingen voor u bestemd...
Zes tips voor een duurzame sportbeoefening
1. Denk nog eens na over uw prioriteiten
De belangrijkste reden voor Belgen om niet aan sport te doen, is tijdgebrek. Dat is een goede reden... tenminste als u van oordeel bent dat sporten minder belangrijk is dan al uw andere dagelijkse activiteiten! Als u sport als een prioriteit zou beschouwen, zou die tijdsinvestering wellicht wel mogelijk zijn.
2. Sport, het grootste genot voor uw lichaam
Het is belangrijk dat u beseft dat bewegen, welke de activiteit ook moge zijn, net dat is waarvoor ons lichaam gemaakt is. Het sedentaire leven dat we tegenwoordig kennen, druist in tegen onze aard, sport niet! Als u met een fysieke activiteit wil beginnen, zal u snel merken dat u daar veel plezier aan kan beleven.
3. Zichzelf naar waarde schatten
Dit is de sleutel van de motivatie! Fysieke activiteit is goed voor het lichaam, maar als u ontmoedigd raakt door het competitieve aspect of omdat u de indruk hebt dat uw niveau te laag is, dan zal u er niet veel aan hebben. Verander dus van standpunt: het enige dat telt, is wat in uw lichaam gebeurt.
4. Vergeet al die vooroordelen over sport
Al te dikwijls verwaarlozen we onze fysieke activiteit omdat we slechte herinneringen hebben aan de sportlessen op school of omdat we geen positief beeld hebben van beroepssporters. Vergeet dit zo snel mogelijk als u opnieuw aan sport wil doen en luister alleen naar uw lichaam, dat veel zin heeft om te bewegen!
5. Niet afzien
Sport is niet noodzakelijk een synoniem van 'pijn', hoewel heel wat mensen verkeerdelijk denken dat het wel het geval is. Zolang u voldoende beweegt om het een beetje warm te krijgen, bent u fysiek actief. Pijn is alleen maar een middel om uzelf te ontmoedigen.
6. Onderschat en overschat uzelf niet
Sommige beginners hebben een zwak zelfbeeld, anderen hebben daarentegen de neiging om hun niveau te overschatten. Wanneer ze dan beginnen te sporten, is de ontgoocheling soms enorm. Als u al lang geen sport meer beoefend hebt, kan u onmogelijk een goed niveau bereiken. Probeer dat te aanvaarden... en geniet toch maar van alle leuke dingen die met sportbeoefening gepaard gaan.
Francesca Sacco: "Retrouvez l'envie de bouger!" (Opnieuw zin krijgen om te bewegen), uitg. Jouvence