PUBLICITÉ

Zelfmoordpreventie: herkent u de signalen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Iedereen weet dat een depressie de kans op zelfmoord vergroot. Maar hoe weet u of een familielid dat neerslachtig is een verhoogd risico op zelfmoord loopt?

PUB

Risico op zelfmoord: niet alleen bij depressies

Elk jaar plegen in België meer dan 2000 mensen zelfmoord. Meer dan 20.000 mensen ondernemen een zelfmoordpoging. Het aantal slachtoffers ligt dus ontzettend hoog, en de impact op hun omgeving is immens. Daarom is zelfmoordpreventie van cruciaal belang.

Maar  hoe kunnen we weten wie uit onze omgeving een verhoogd risico op zelfmoord loopt? Depressieve gevoelens geven natuurlijk aan dat iemand psychisch lijdt. Maar er zijn nog andere aanwijzingen.

Uit een recente studie blijkt dat van de mensen die depressief zijn, diegenen die zich impulsief en zelfs gevaarlijk gedragen veel meer risico lopen om een zelfmoordpoging te ondernemen.

Wat zijn de alarmsignalen?

Bij iemand die depressief is, kan het optreden van risicogedrag - zoals roekeloos rijden of geslachtsverkeer met onbekenden zonder het systematische gebruik van afdoende bescherming - wijzen op een verhoogd risico op zelfmoord. Ook tekenen van nervositeit of opwinding - zoals handenwringen of ijsberen en voortdurend in rondjes lopen - kan er bij deze mensen op wijzen dat ze plannen hebben om de hand aan zichzelf te slaan.

De onderzoekers  kwamen tot deze resultaten na ondervraging van 2800 depressieve mensen; sommige ervan hadden zelfmoord proberen te plegen. Aan de hand van diepgaande vragen probeerden ze te achterhalen wat er in hun gedrag veranderd was voor ze tot de daad waren overgegaan. De onderzoekers konden op die manier deze nieuwe signalen voor het risico op zelfmoord blootleggen. Ze zouden kunnen helpen om mensen op te sporen die dringend hulp nodig hebben.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/11/2002 - 00h00

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_154387.html
Centrum voor Zelfmoordpreventie

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels