PUBLICITÉ

Zelfmoordgedachten: 6 raadgevingen om hulp te bieden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2010 - 00h00
-A +A

Misschien hebt u zelfmoordgedachten menen te ontdekken bij een naaste (een ouder, een vriend, een collega, een kind of een van zijn vrienden). Dit onderwerp mag geen taboe blijven: u moet erover durven praten.

PUB

1) Zelfmoordgedachten: maak tijd voor een dialoog, spreek er samen over


In tegenstelling tot de heersende opvattingen, moet men niet bang zijn om over zelfdoding te praten. Tijd maken voor een dialoog met iemand die aan zelfmoord denkt, is een essentiële stap. Het feit dat iemand luistert, speelt een belangrijke rol voor de persoon in nood. Die persoon kan zijn gevoelens uitdrukken, wat het lijden enigszins kan verzachten en wat zeker helpt om een beetje tijd te winnen. Vergeet niet dat soms een klein detail al kan helpen om een zelfmoord te vermijden.
Wees in elk geval niet bang om aan die persoon 'de' vraag te stellen: "Denk je op dit ogenblik aan zelfmoord?".

2) Zelfmoordgedachten: leg de basis voor een vertrouwensrelatie


Niemand vraagt u om een mirakeloplossing aan te brengen, maar u kunt wel een aantal alternatieven suggereren. U moet op de eerste plaats betrouwbaar blijven. Wees niet moraliserend en laat ook uw persoonlijke ideeën achterwege. Ieder heeft zijn eigen ideeën. Bied een luisterend oor, zonder constant raad te geven.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2010 - 00h00 www.infosuicide.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfdoding: redenen om voort te leven... Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Wie aan zelfdoding denkt, zit heel diep. Welnu, een kwart van de adolescenten heeft ooit zelfmoordplannen gehad en 80 % van de mensen heeft er ooit al aan gedacht! Als de omgeving van iemand met zelfmoordneigingen de ernst van de situatie beseft, vra...

Test uw kennis van de psychologie Geüpdatet op 27/11/2006 - 00h00

Psychiater, psycholoog, psychoanalyse, het is moeilijk om precies te weten wie wat doet, maar nog moeilijker is het omschrijven van het verschil tussen projectie, transfer, of een therapie met psycho-analytische inslag. Test uw kennis en leer bij!

Meer artikels