PUBLICITÉ

Zelfmedicatie: de tien geboden

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 28/12/2009 - 00h00
-A +A

Steeds meer Belgen doen aan zelfmedicatie, ze nemen geneesmiddelen op eigen initiatief, zonder advies van hun arts. Dat kan bij de behandeling van kwaaltjes voor tijdswinst zorgen, maar hoe doeltreffender geneesmiddelen zijn, hoe groter hun potentieel gevaar is. Hoe kan je aan zelfmedicatie doen zonder risico's te lopen?

PUB

22% van de producten wordt verkocht in de apotheek

Zelfmedicatie is een gewoonte geworden als het om het verzorgen van kwaaltjes van voorbijgaande aard gaat. Het is geen luxe, in veel gevallen is het noodzakelijk. Voorwaarde is wel dat men weet wat men doet en dat men de gezondheid niet op het spel zet. In Frankrijk, waar 80% van de bevolking aan zelfmedicatie doet, heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in risicobeheer een gids voor zelfmedicatie opgesteld die belangrijk advies geeft aan mensen die geneesmiddelen nemen zonder eerst hun arts te raadplegen.

De tien geboden van zelfmedicatie

In de inleiding van deze gids, wijzen professor Giroud en dr. Hagège op de tien geboden van zelfmedicatie. Het is erg belangrijk dat men die geboden in gedachten houdt.

1. Alle geneesmiddelen kunnen voor incidenten en zelfs voor ongelukken zorgen als ze niet goed gebruikt worden. Onredelijke zelfmedicatie zonder kennis van zaken doet dat risico stijgen. Aarzel vooral niet om erover te praten met uw arts of uw apotheker.
2. Zelfmedicatie moet altijd beperkt zijn en van korte duur. Het geneesmiddel mag maar één actief bestanddeel bevatten (maximum twee) en het gebruik mag niet langer aanhouden dan vijf dagen. Bij het aanhouden of het verergeren van de symptomen en het optreden van bijkomende problemen moet de behandeling stopgezet worden en moet men een arts raadplegen.
3. Bij zelfmedicatie moet men zich strikt houden aan de gebruiksaanwijzing en moet men ook nagaan of het geneesmiddel nog niet vervallen is.
4. Vrouwen die zwanger zijn, vrouwen die borstvoeding geven, zuigelingen en kleine kindjes mogen nooit aan zelfmedicatie doen.
5. Breng uw arts altijd op de hoogte van de geneesmiddelen die u op eigen initiatief neemt.
6. Doe nooit aan zelfmedicatie bovenop een behandeling die voorgeschreven wordt door uw arts. Waarom? Omdat er geen gegevens zijn over de mogelijke interacties.
7. Alcohol kan een invloed hebben op de doeltreffendheid van bepaalde geneesmiddelen. Bovendien doet 'drank' het risico op ongevallen stijgen.
8. Geneesmiddelen die uw arts voorschrijft mogen niet achtergehouden worden om er later mee aan zelfmedicatie te doen.
9. Een geneesmiddel dat iemand van uw naasten veel goed deed, kan voor iemand anders geen enkel effect hebben of zelfs gevaarlijk zijn.
10. Geneesmiddelen moeten bewaard worden op een koele, donkere en droge plek en buiten het bereik van kinderen.

Zelfmedicatie is niet geschikt voor mensen die een chronische behandeling volgen en ook niet voor mensen met een fragiele gezondheid (zwangere vrouwen, mama's die borstvoeding geven, baby's en kleine kindjes). Het nemen van geneesmiddelen moet altijd met kennis van zaken gebeuren en liefst met het advies van uw apotheker of uw arts.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 09/10/2007 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 28/12/2009 - 00h00

Persconferentie Santéclair, 19 september 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfmedicatie : een bijsluiter Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Geneesmiddelen nemen op eigen intiatief? Ja, maar dan wel op voorwaarde dat een aantal regels gerespecteerd worden. Hoe en wanneer mag men een beroep doen op zelfmedicatie ? Hoe kan men geneesmiddelen zonder voorschrift zonder gevaar gebruiken?

10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Meer artikels