PUBLICITÉ

Zelfmedicatie : een bijsluiter

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Geneesmiddelen nemen op eigen intiatief? Ja, maar dan wel op voorwaarde dat een aantal regels gerespecteerd worden. Hoe en wanneer mag men een beroep doen op zelfmedicatie? Hoe kan men geneesmiddelen zonder voorschrift zonder gevaar gebruiken?

PUB

Wanneer is zelfmedicatie veilig?

Zelfmedicatie is veilig voor de behandeling van dagdagelijkse kwaaltjes, kwaaltjes die men probleemloos herkent, waarvan de oorzaak duidelijk is en die niet gepaard gaan met hevige pijn. Zo is zelfmedicatie geschikt voor het behandelen van koorts, milde pijn, een bemoeilijkte spijsvertering, keelpijn, kleine wratjes, enz.
Maar wanneer de symptomen twijfelachtig zijn, hevig of aanhoudend, dan moet men een arts raadplegen. Alleen een medisch onderzoek kan dan uitmaken wat de oorzaak is van het probleem.
Als er twijfel is, hoe klein ook, is zelfmedicatie niet aangewezen en moet men een beroep doen op een arts.
Bij chronische aandoeningen als diabetes, artrose of allergische rinitis bijvoorbeeld, kan men pas na het stellen van de diagnose en het instellen van een behandeling en follow-up door een arts, af en toe aan zelfmedicatie doen en alleen om bepaalde hinderlijke, maar niet ernstige symptomen te behandelen.

Bijzondere omstandigheden

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen nooit hun toevlucht zoeken in zelfmedicatie zonder het advies van een arts. Dat geldt ook voor kleine kindjes.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/04/2007 - 00h00 "Le guide de l'automédication", Vidal, Larousse diffusion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfmedicatie: de tien geboden Gepubliceerd op 28/12/2009 - 00h00

Steeds meer Belgen doen aan zelfmedicatie, ze nemen geneesmiddelen op eigen initiatief, zonder advies van hun arts. Dat kan bij de behandeling van kwaaltjes voor tijdswinst zorgen, maar hoe doeltreffender geneesmiddelen zijn, hoe groter hun potentiee...

Geneesmiddelen: vriend of vijand? Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof genees...

10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Meer artikels