PUBLICITÉ

Zelfbruinende crèmes: voor of tegen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/06/2004 - 00h00
-A +A

De zelfbruinende crèmes die de markt overspoelen, zijn verleidelijk voor wie al enigszins gebruind op zijn vakantiebestemming wil aankomen of het hele jaar door met een bruine teint wil rondlopen. Maar zijn ze ook doeltreffend, en vooral: houden ze gezondheidsrisico's in?

PUB

Voordelen ...

Zelfbruiners kleuren de oppervlaktelagen van de huid, zonder echter de natuurlijke afweermechanismen van de huid aan te tasten. Op die manier waarborgen ze een min of meer bruine teint, zonder dat er sprake is van huidverdikking of productie van melanine (het pigment dat de huid haar kleur bezorgt), de twee verschijnselen die verantwoordelijk zijn voor het bruinen. Ze bieden dan ook het voordeel dat ze je het hele jaar door een bruin kleurtje bezorgen zonder de huidveroudering te versnellen of de kans op huidkanker te verhogen.

Maar ook nadelen!

De term "zelfbruiner" is misleidend, want van echt bruinen is hier eigenlijk geen sprake. U mag er dan ook niet van uitgaan dat u gebruind bent - en dus beschermd tegen de zon - als uw huid getaand is door gebruik van een zelfbruinende crème. 's Zomers, tussen 12 en 16 uur, is het UV-gehalte het hoogste van het jaar, met een (zeer hoge) index 7/8 aan de kust. Dat betekent dat uw huid het na nauwelijks één uur blootstelling zwaar te verduren krijgt, aangezien zelfbruiners geen bescherming bieden tegen de zon. En in minder dan twee uur kan uw huid ernstig verbrand raken.

Conclusie: ook als u "schijnbruin" bent dankzij een zelfbruinende crème, moet u zich absoluut beschermen met een zonnecrème als u in de zon komt! Gebruik minstens tijdens de eerste dagen een crème met een zeer hoge beschermingsindex. Het is ook ten zeerste af te raden om tussen 12 en 16 uur (de zon brandt het felst rond 14 uur) in de zon te komen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/06/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De gevaren van de zon Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h41

De zon doet deugd, op voorwaarde dat u zonnesteken vermijdt, zodat uw huid niet vroegtijdig veroudert en u geen huidkanker krijgt. Met andere woorden: overdaad schaadt. Vandaar enkele gedragsregels.

Een bruine teint meteen na de winter? Gemakkelijk! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Een mooie teint krijgen is zelfs mogelijk zonder uv-stralen, die medisch gezien af te raden zijn. Om een overdreven bruine kleur te vermijden in deze periode waarin de rokken al korter worden, maar waarin de zon nog niet de tijd gehad heeft om haar w...

Ultraviolette stralen: de gevolgen van de zon voor onze huid Geüpdatet op 11/07/2016 - 10h35

De zon is een vriend die we moeten koesteren. De juiste dosis levert ons een mooi bruin kleurtje op en een beter moreel. Maar overmatige blootstelling aan de ultraviolette stralen kunnen zware gevolgen hebben. We bekijken de effecten van de zon op on...

Tips om langer bruin te blijven Geüpdatet op 04/08/2015 - 17h02

Wilt u uw bruin kleurtje na de vakantie zo lang mogelijk houden? Met de juiste behandeling en goede producten moet dat lukken! Enkele tips om ook in het najaar nog te kunnen uitpakken met een mooi bruin tintje .

Meer artikels