Maagzuur of gastro-oesofageale reflux (ook bekend onder de term zure oprispingen) is een onaangename aandoening van het dagdagelijkse leven. Als u er maar af en toe last van hebt, kunt u het euvel zelf bestrijden.

Reflux en zelfmedicatie
Gastro-oesofageale reflux (GOR) wordt gekenmerkt door een abnormale reflux (het terugstromen) van de maagsappen in de slokdarm, soms zelfs tot in de mond. De oorzaak is een slechte werking van de sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Zo'n terugstroom van maagsappen veroorzaakt brandend maagzuur en/of zure oprispingen, meestal na de maaltijd of 's nachts. Soms gaat dit gepaard met misselijkheid, boeren, hikken, chronische nachtelijke hoest, hese stem, sinusitis, oorpijn, enz.
Op lange termijn kan dit probleem ernstige gevolgen hebben omdat het slijmvlies van de slokdarm beschadigd kan raken. Dat kan leiden tot pijnlijke ontstekingen van de slokdarm (oesofagitis) - bij complicatie kan dit leiden tot zweren -, slikproblemen (dysfagie), vernauwing van de slokdarm (peptische stenose) en in zeldzame gevallen slokdarmkanker. Laat het dus niet zover komen en volg de onderstaande tips.
In geval van lichte en sporadische GOR bij volwassenen
Pas uw levenshygiëne aan
Ga meteen na de maaltijd niet liggen, doe geen zware inspanningen, doe geen bewegingen waarbij u moet vooroverbuigen, maak kleren of riemen die te strak om uw buik zitten wat losser.
Mijd te vette of te rijkelijke maaltijden.
Besteed aandacht aan de producten die zure oprispingen in de hand werken: vet, kruiden, drank met prik, chocolade
Wees matig met of mijd roken en alcohol.
Let op uw gewicht: overgewicht kan maagzuur bevorderen.
Ga 's nachts hoger liggen met uw hoofd door spieën onder de poten van uw bed te leggen.
Leer om te gaan met stress: doe aan sport, relaxatie
Behandel uzelf
Sommige geneesmiddelen tegen GOR zijn verkrijgbaar voor zelfmedicatie, dat wil zeggen dat u ze kunt kopen zonder voorschrift. Ze helpen de symptomen verzachten, maar ze genezen GOR niet.
Houd u strikt aan de opgegeven dosis en de aanbevolen duur van de behandeling (zie daarvoor bijsluiter). Neem deze middelen hoe dan ook nooit voor een lange periode zonder raad te vragen aan uw huisarts.
Elke klasse van geneesmiddelen heeft indicaties en contra-indicaties.
Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (Afssaps), juni 2008.