PUBLICITÉ

Zelf invriezen van A tot Z

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/06/2010 - 00h00
-A +A

Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om "zelf in te vriezen".

PUB

Redenen genoeg om


  • Tijd winnen: als u toch al aan het koken bent, maak dan enkele porties meer klaar om in te vriezen. Dat kan altijd eens van pas komen.

  • Geld besparen: uw kleine, zelf bereide gerechten vallen minder duur uit dan de industrieel bereide gerechten.

  • Een buitenkansje: de prijs van de zalm was op de markt heel interessant, of u zult straks in volle zomer kunnen smullen van de sint-jakobsschelpen die u voor een heel correcte prijs hebt kunnen kopen!

  • Niets weggooien: uw buren hebben afgezegd, u zult de lasagne per porties moeten invriezen. Uw moestuin of uw fruitbomen hebben dit jaar goed opgebracht.

  • Voor een betere sfeer in huis: Lies wil vanavond pizza, Bram wil lasagne en Jef wil een cordon bleu.

  • Om uw moeder te laten proeven: uw stoofpotje is perfect geslaagd en ze is er verzot op...

De 10 basisregels van het invriezen


1) Zorg dat u een diepvriezer hebt die een temperatuur van -25°C kan halen (industriële diepvriezers vriezen de producten heel snel in en gaan tot -35°C).
2) Vries eetwaren altijd zo snel mogelijk in. Hoe verser ze zijn, hoe beter ze zullen zijn als ze uit de diepvriezer komen. Vers vlees, verse vis, verse groenten en vers gebakken brood moeten dus in de diepvriezer zo gauw u van de markt of de bakker thuiskomt.
3) Verse groenten moet u wel eerst blancheren. Dompel ze 3 tot 10 minuten onder in ongezouten kokend water, schrik ze dan onder koud stromend water, laat ze uitlekken en droog ze. Op die manier doodt u de enzymen die anders de smaak, de kleur en de textuur van de ingevrioren groenten kunnen veranderen.
4) Maak vers fruit schoon, maar was het niet. Haal er ook de steeltjes af en haal er de pitten of stenen uit.
5) Zorg er zeker voor dat al uw producten hermetisch verpakt in de diepvriezer gaan (plastic zakken, dozen, aluminium,...). Anders vormt er zich een laagje ijs of rijm op, waardoor de kwaliteit van de eetwaren achteruit gaat (smaak, textuur,...). Noteer er ook de datum op, welk product het is en als het kan ook het gewicht.
6) Zelf ingevroren eetwaren hebben een beperkte houdbaarheid.
Fruit en groenten: ongeveer 10 maanden.
Vlees: 8 maanden.
Bereid vlees (bourguignon, ragout, stoofpotten,...): 5 maanden.
Soep: 3 maanden.
Vis: 3 maanden.
Brood: 3 maanden.
Bereide vis (in saus, gepaneerd...): 2 maanden.
Fruit- en andere taart, pizza: 2 maanden.
7) Dit mag u niet invriezen: yoghurt, romige producten, verse melk, gebak op basis van eiwitten, schelpdieren (behalve sint-jakobsschelpen), gehakt vlees.
8) Vries als het kan in kleine hoeveelheden in. Verdeel uw producten in porties, gebruik dus meer vrieszakjes of vul de dozen niet tot de rand.
9) Ontdooi de producten niet op kamertemperatuur, maar laat ze in de koelkast ontdooien of gebruik de microgolf.
10) De houdbaarheidsdatum van de kippenlapjes of hamburgers die u hebt gekocht, vervalt bijna en u krijgt ze tegen dan niet verwerkt. Geen probleem, u kunt ze gerust invriezen. Zorg er alleen voor dat ze na het ontdooien meteen worden opgegeten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/06/2010 - 00h00 Le guide de la congélation, Delta 2000, uitgeverij Dormonval.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepvriesgroenten: even vers als verse groenten! Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Vaak wordt gedacht dat verse groenten beter zijn dan diepvriesgroenten. Een hardnekkig vooroordeel dat ons bovendien doet vergeten dat kook- of bakklare diepvriesgroenten onmisbaar zijn om aan onze 5 porties groenten en fruit per dag te komen!

Leg uw voorraden aan om licht te koken Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h38

Een evenwichtige voeding en een slanke lijn staan of vallen bij de manier van koken. Gebrek aan een goede organisatie leidt er al te vaak toe dat we naar kant-en-klare schotels uit de supermarkt grijpen of naar de pizzeria om de hoek trekken. Dat zor...

Wat te doen met de restjes? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

We hadden het iets te groots opgevat, we waren met minder dan voorzien... wat de reden ook is, daags na de feesten zit onze koelkast vaak barstensvol restjes. Ze weggooien vinden we zonde. Maar de meeste gevallen van voedselvergiftigingen worden wel...

Meer artikels