PUBLICITÉ

Zeg neen tegen sigaretten, maar tegen welke prijs?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Stoppen met roken is altijd goed. Als geneesmiddelen nodig zijn, wendt u zich het best tot uw huisarts. Alle geneesmiddelen kunnen immers bijwerkingen veroorzaken.

PUB

Roken is een frequente oorzaak van hart- en longziekten. Er werden meerdere methoden ontwikkeld om die plaag te lijf te gaan, gaande van psychologische en lichamelijke behandeling tot medicalisatie van de roker. Er bestaan veel geneesmiddelen die kunnen helpen om te stoppen met roken, geneesmiddelen in de vorm van tabletten, patches, sprays of kauwgom. Bupropion (Zyban®) is één van de nieuwkomers op de Belgische markt.

Positieve balans maar...

Ter herinnering, bupropion was eigenlijk gekend voor zijn antidepressieve eigenschappen, maar studies hebben vastgesteld dat depressieve rokers die met bupropion werden behandeld, spontaan vaker stopten met roken dan patiënten die placebo kregen.De overheden werden recent gealarmeerd door een rapport van het Engelse agentschap voor geneesmiddelencontrole waarin gewag wordt gemaakt van enkele sterfgevallen ten gevolge van de inname van Zyban®. In België hebben zich gelukkig nog geen sterfgevallen voorgedaan en nochtans werden in bijna twee jaar tijd 100.000 dozen verkocht. Het is nog niet formeel bewezen dat bupropion verantwoordelijk was voor die sterfgevallen. Maar als Zyban® kan bijdragen tot het stoppen met roken, kan de balans in termen van geredde levens en levenskwaliteit alleen maar positief zijn.Zyban® is een actief geneesmiddel dat door een arts moet worden voorgeschreven. Gezien de contra-indicaties en de voorzorgen bij het gebruik moeten personen die Zyban® nemen, gedurende de hele duur van de behandeling worden gevolgd.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 www.stopsmoking.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken op internet: het werkt! Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Voor het eerst heeft een onderzoek aangetoond dat de ondersteuningsprogramma's op internet voor mensen die wensen te stoppen met roken wel degelijk resultaten opleveren. Een reden temeer om deel te nemen aan zo'n programma!

Tabaksontwenning: de rol van de arts Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Tabaksontwenning ervaren artsen vaak als een ondankbare taak. Het tabaksprobleem zou echter systematisch moeten worden besproken bij elke raadpleging van een patiënt die rookt. Roken heeft immers verwoestende effecten voor de gezondheid. Jammer genoe...

Meer artikels