PUBLICITÉ

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2016 - 15h58
-A +A

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen.

Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest te achterhalen.

PUB

U hoest, maar waarom?

Hoest is een symptoom dat wijst op een irritatie van de bovenste luchtwegen. Maar dan weten we nog niet waarom de luchtwegen geïrriteerd zijn. Welke ziekte of aandoening gaat schuil achter uw hoest? Is het een droge of een vette hoest, een ochtendhoest, zijn er hoestbuien? Is de hoest van korte duur (enkele dagen) of gaat het om een hoest die wekenlang aanhoudt?

Hoest van korte duur (enkele dagen)

Droge hoest, met koorts en spierpijn:
Het gaat haast zeker om een seizoensgriep.

Droge, pijnlijke hoest, met hoestbuien en hinder bij het inademen:
Het gaat waarschijnlijk om een luchtpijpontsteking, die te wijten is aan een infectie of aan het inademen van toxische stoffen.

Vette hoest, met rillingen, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn:
Deze hoest komt eerder voor in lighouding of wanneer men buiten frisse, droge lucht inademt.
Het gaat om een bronchitis, die dikwijls een verkoudheid of griep voorafgaat. Deze vette hoest kan daarna droog worden en verschillende weken aanhouden.

Een droge hoest die vet wordt en die gepaard gaat met pijn in de borst, hinder bij het inademen, spierpijn, hoofdpijn...
Het kan om een longontsteking gaan, die vaak voorkomt na een griep. In principe niet zo erg, maar u doet er wel goed aan een arts te raadplegen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2016 - 15h58

Fédération française des associations et amicales de malades insuffisants ou handicapés respiratoires (Franse federatie van verenigingen voor mensen met respiratoire insufficiëntie of ademhalingsstoornissen); Association Asthme & Allergies (Franse vereniging voor Astma & Allergieën); Guide familial des symptômes (Familiegids van de symptomen), uitg. Rogers.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Chronische hoest door overgevoeligheid: helse hoestbuien! Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Wat hebben een parfum van een voorbijganger, de liggende houding of de slappe lach met elkaar gemeen? Voor de meeste mensen helemaal niets. Maar voor sommigen kunnen die drie elementen niet te onderdrukken hoestbuien uitlokken. Wat is dit nieuwe synd...

Wat gaat er schuil achter uw hoest? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h09

Als u hoest , kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

Meer artikels