PUBLICITÉ

Ze teisteren de darmen van onze honden en katten: wormen (deel 1)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 19/01/2005 - 00h00
-A +A

Wormen die de darmen van huishonden en -katten parasiteren, kunnen echt gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Bovendien kunnen heel wat van die wormen overgedragen worden op de mens en zijn ze dus een probleem voor de volksgezondheid.

PUB

Als u merkt dat uw huisdier vermagert, diarree, een gezwollen buik en een doffe vacht heeft, moet u nagaan of het wel correct ontwormd is. Er zijn immers twee wormenfamilies die zijn darmen kunnen parasiteren. De enen zijn rond, de andere plat.

Platte wormen

Platte wormen luisteren naar de namen taenia (lintworm), dipylidium en ecchinococcus. Ze nestelen zich in de darmen, en hun lijf bestaat uit segmenten die loskomen en uitgescheiden worden in de stoelgang. Sommige van die segmenten zijn beweeglijk en kunnen "ontsnappen" uit de darmen. Gevolg: de hond krijgt jeuk, wrijft zijn achterste ergens tegenaan en begint zichzelf te bijten. Daardoor kan er haaruitval optreden aan de onderkant van zijn staart. De segmenten zijn soms zichtbaar rond zijn anus; ze zien eruit als rijstkorrels. De dipylidium is de platte worm die het vaakst voorkomt bij honden en katten, omdat hij overgedragen wordt door vlooien. Vlooienlarven slikken immers de eitjes van de worm in, waardoor volwassen vlooien die worm in zich dragen. Als de hond de vlo inslikt bij het likken (omdat hij jeuk heeft), komt de worm in zijn darmen terecht. De segmenten van de worm bevatten eitjes die uitgescheiden worden in zijn uitwerpselen. De taenia (lintworm) zit in dierkarkassen en besmet de honden en katten die hem inslikken. Gelukkig is deze besmetting ongevaarlijk. De ecchinococcus ten slotte is een worm waarmee de hond geparasiteerd raakt door besmette dieren op te eten. Hij scheidt dan wel de eitjes uit in zijn stoelgang, maar wordt niet ziek. Als de mens deze parasiet binnenkrijgt, veroorzaakt die daarentegen een ernstige ziekte die zelfs dodelijk kan zijn.

Ronde wormen

Bij de ronde wormen vinden we onder meer de toxocara, de ankylostoma en de trichura. Ze zijn soms merkbaar in de stoelgang, omdat ze eruitzien als witachtige cilindertjes. De toxocara wordt overgedragen door het opeten van besmette uitwerpselen of kleine knaagdieren. Ook de moeder kan de larven doorgeven aan haar jongen via de placenta (honden) of de moedermelk (honden en katten). Volwassen wormen veroorzaken diarree, braken, vermagering en een gezwollen buik. De larven kunnen zich ook nestelen in de lever en de longen, en hoest en neusloop veroorzaken. De ankylostoma infecteert de darmen door het eten van besmette uitwerpselen, maar kan ook doordringen in de huid en huidletsels veroorzaken. Deze worm drinkt bloed en brengt op die manier bloedarmoede teweeg. Hij kan ook tot zwartachtige, stinkende diarree leiden. De trichura ten slotte is een worm die zich in de dikke darm van honden nestelt. Honden raken ermee besmet door de eitjes in te slikken die in de stoelgang van besmette soortgenoten zitten. De trichuraworm veroorzaakt een waterige bloeddiarree.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 19/01/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wormen: een kwestie van hygiëne? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h14

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam. Wat zijn de meest voorkomende darmwormen? Hoe raken we besmet? Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te k...

Meer artikels