PUBLICITÉ

Yoghurt, kaas: geen magere zuivelproducten voor de allerkleinsten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2013 - 17h43
-A +A

Heel wat cardiologen verbieden het vet in melk. Melkproducten afromen is dus een heel gewone praktijk geworden... maar liever niet voor jonge kinderen.

PUB

Waarom magere zuivelproducten voor kinderen?

Volle melk en de producten die ervan zijn afgeleid, hebben diverse troeven, maar ook een grote achillespees: ze hebben met fijne vleeswaren hun rijkdom aan verzadigde vetzuren gemeen. Deze vetten zijn echter niet goed voor de gezondheid van het hart, want ze bevorderen de afzetting van cholesterol in de slagaders.

Vette melkproducten hebben geen goede reputatie en de vetarme producten gaan steeds meer ruimte innemen in de winkelrekken.

Magere maaltijd voor dreumesen

Hoewel magere zuivelproducten nuttig kunnen zijn in de voeding van volwassenen en zelfs adolescenten, is dat voor kleine kinderen helemaal anders.

  • In de eerste plaats is het zinloos, zelfs gevaarlijk om een jong kind op dieet te zetten. Het heeft energie nodig om te groeien en daarvoor moet het reserves aanleggen, ook vetreserves.
  • Ten tweede is het tijdelijk weren van zuivelproducten gerechtvaardigd bij iemand met een koemelkallergie, maar zeker niet voor de rest van zijn leven, want de ziekte verdwijnt vanzelf rond de leeftijd van twee à drie jaar.
  • Ten derde leveren zuivelproducten ook grote hoeveelheden in vet oplosbare vitamines, die verdwijnen als de melk wordt afgeroomd. Nu zijn die vitamines A en D, want daarover gaat het hier, absoluut onontbeerlijk voor jonge kinderen. Vitamine A is bijzonder belangrijk voor de ogen, het immuunsysteem en de celgroei. Vitamine D fixeert de calcium in de botten en stimuleert de groei van het skelet. Heel wat argumenten dus om onze koters volle zuivelproducten te geven.

Gunstig effect op astma?

Sommige studies van begin de jaren 2000 wezen trouwens een gunstig effect aan van vette melkproducten - boter bijvoorbeeld – op astma. Jammer genoeg konden de daaropvolgende studies over hetzelfde onderwerp die voordelen niet bevestigen. Maar ook al beschermen ze niet tegen astma, volle melkproducten verdienen hoe dan ook een plaats in de voeding van kleine kinderen!

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 18/11/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2013 - 17h43

Thorax 2003; 58(7): 567-72.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De omega-3-vetzuren onder de loep Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h43

Iedereen praat erover. Omega-3-vetzuren behoren tot de zogenaamde polyonverzadigde vetten, en die zijn goed voor de gezondheid en met name voor hart en bloedvaten. Uiteraard is een afwisselende en evenwichtige voeding de enige die geschikt is voor de...

Van melk word je dik! Geüpdatet op 02/08/2005 - 00h00

Het recente gerucht dat je van melkproducten vermagert, is voorgoed de wereld uit geholpen. Een Amerikaanse studie bewijst immers het tegendeel: kinderen die drie glazen melk per dag drinken, lopen juist meer risico op overgewicht. En voor één keer z...

Welke melk moeten we kiezen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

In de winkel is de melkafdeling aanzienlijk uitgebreid. Vroeger moesten we gewoon kiezen tussen volle, halfvolle en magere melk. Nu is er ook melk verrijkt met vitaminen, mineralen, proteïnen, vezels..., lactosearme melk en zelfs plantaardige melk, z...

Omega-3-vetzuren: waar zitten ze zoal in? Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Eén zaak staat vast: we eten te weinig omega-3-vetzuren. De voedingsaanbevelingen concreet vertalen op ons bord, is echter een andere zaak! Ziehier enkele praktische tips om 'gezonder vet' te eten.

Meer artikels