PUBLICITÉ

Yoghurt, gefermenteerde melk en probiotica onder de loep

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 16/10/2014 - 10h36
-A +A

Probiotica zijn in de mode en zijn tegenwoordig in nogal wat producten te vinden. Er worden heel wat positieve eigenschappen voor de gezondheid aan toegeschreven. Sommige daarvan zijn wel nog niet wetenschappelijk bewezen.

In onze voeding zijn yoghurt en gefermenteerde melk de beste leveranciers van probiotica die bewezen hebben doeltreffend te zijn.

PUB

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn minuscuul kleine levende micro-organismen, bacteriën of gisten die alleen onder de microscoop te zien zijn.
Tientallen soorten zijn al wetenschappelijk onderzocht en allemaal hebben ze vreemde namen. 
De meest voorkomende - ze worden ook al heel lang gebruikt - zijn enerzijds lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus en anderzijds lactobacillus bifidus. Beide groepen worden bij de productie van yoghurt en gefermenteerde melk toegevoegd aan melk om die te laten fermenteren of gisten (vandaar de naam “ferment”).

Probiotica in melkproducten

Lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus zijn de officiële en wettelijk toegestane fermenten voor yoghurt. Bifidus mag de naam yoghurt niet dragen. Officieel is het dus een "gefermenteerde melk", hoewel het in feite ook yoghurt is en in de volksmond meestal "yoghurt met bifidus" genoemd wordt. 

Ook de grondstoffen voor kefir zijn probiotica. Ze bestaan uit verschillende bacteriën (Tofula kefir lactobacillus caucasius, Leuconostoc species en Lactococcus lactis, enz.) die worden toegevoegd aan melk of fruitsap en om "melkkefir" of "vruchtenkefir" te verkrijgen.

Maar probiotica zijn ook terug te vinden in producten die een gisting ondergaan door bacteriën die van nature aanwezig zijn in groenten en die dat gistingsproces in gang zetten. Dat is het geval met zuurkool, pickles, miso, sojasaus, enz.

Sommige producten zoals kaas en granen worden dan weer met probiotica verrijkt. Maar er bestaan ook voedingssupplementen en geneesmiddelen op basis van probiotica. Het oudste middeltje is Lacteol en wordt gebruikt tegen diarree.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 16/10/2014 - 10h36
. Systematic review of randomised controlled trials: probiotics for functional constipation - Chmielewska A, Szajewska H., World J Gastroenterol. 2010 Jan 7;16(1):69-75
. Randomised clinical trial: Bifidobacterium bifidum MIMBb75 significantly alleviates irritable bowel syndrome and improves quality of life--a double-blind, placebo-controlled study - Guglielmetti S et coll., Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(10):1123-32
. R. Eccles et al. Human study on winter infections, in otherwise healthy students (age 18-25) to determine if oral administration of the probiotic Lactobacillus acidophilus LAFTI® L10 helps to support the immune system, Internal report, 2008
. Marsset-Baglieri A, et coll. Br J Nutr 2014 ; 112(4) : 557-564.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Zinvolle beestjes... Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Achter de term "probiotica" gaat een dagelijkse realiteit schuil: het feit dat we via gefermenteerde producten elke dag miljarden levende bacteriën binnenkrijgen. Welnu, een toenemend aantal studies schrijft dit kleine ritueel steeds meer gezondheids...

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Meer artikels