PUBLICITÉ

Yoghurt en gezondheid: wat zegt de wetenschap?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/11/2013 - 16h49
-A +A

Yoghurt heeft altijd de naam gehad een gezond product te zijn.

Zozeer zelfs dat het een beetje het clichéstempel van 'dieetvoeding' opgeplakt kreeg.

Maar wat zeggen de wetenschappelijke studies hierover?

PUB

Yoghurt: hoe zit eigenlijk het met de gezondheidsvoordelen?

Het is zo goed als zeker. Yoghurt heeft enkele niet onbelangrijke gezondheidstroeven.

  • Het bevat niet veel calorieën – 40 tot 60 calorieën per 100 gram voor yoghurt natuur.
  • Het heeft een hoog calciumgehalte: één potje yoghurt levert 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • En er zitten probiotica in, dat zijn bacteriën die onze darmtransit verbeteren.

Yoghurt eten - op voorwaarde dat er niet te veel suiker in zit - is dus zeker een goed idee om een kleine honger buiten de maaltijden te stillen. Dat geldt zeker voor mensen van wie de voeding niet genoeg calcium bevat, bijvoorbeeld omdat ze geen melk drinken.

Welke voordelen schrijven de studies er precies aan toe

De wetenschappers hebben dus onderzocht welke voordelen yoghurt nu precies zou hebben. De resultaten zijn op sommige vlakken overtuigend.
Wie meer yoghurt eet, zal op termijn vermageren (beperkt, maar toch reëel) (1). De wetenschappers hebben hierbij geprobeerd om de verwarrende factoren uit te sluiten - zoals het feit dat mensen gaan kuren - om zo het effect van yoghurt alleen af te zonderen.

Veel producten eten op basis van gefermenteerde melk, zoals yoghurt, biedt ook bescherming tegen blaaskanker (2). Ze hebben verder ook vastgesteld dat mensen die veel yoghurt eten iets minder risico lopen om diabetes te krijgen dan de doorsnee bevolking (3).

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2013 - 10h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/11/2013 - 16h49

(1) N Engl J Med. 2011 June 23; 364(25): 2392–2404. doi:  10.1056/NEJMoa1014296, (2) Am J Clin Nutr October 2008 vol. 88 no. 4 1083-1087 , (3) Am J Clin Nutr August 2012 vol. 96 no. 2 382-390

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom is yoghurt zo gezond? Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Als we de geschiedenisboeken mogen geloven, dateren de kwaliteiten van yoghurt niet van gisteren. Verschillende eeuwen geleden al werden er legendarische gezondheidsweldaden aan toegeschreven. De moderne wetenschap bevestigt die deugden...

In topvorm met yoghurt Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

De voorbije twintig jaar is het verbruik van yoghurt in België verdubbeld. Elke Belg eet nu gemiddeld tien liter yoghurt per jaar. Een goede gewoonte, vooral als je aan sport doet.

Meer artikels