PUBLICITÉ

Yoga: mijn eerste yogahouding

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2014 - 13h34
-A +A

De yogahoudingen - of asana's - hebben allerlei geheimzinnige namen die beginnelingen intrigeren.

We volgden voor u een praktijkles en sprokkelden zo wat informatie bijeen voor oefeningen bij u thuis. Zo kunt u eens proeven van wat yoga is en wordt u misschien ook een beoefenaar van yoga. Want yoga is goed voor lichaam en geest.

PUB

Yoga leidt de energie in goede banen

Yoga is niet zomaar wat turnen. Het is een heuse filosofie die gebaseerd is op een subtiele samenwerking tussen lichaam, geest en verstand. Ze steunt op het uitvoeren van houdingen, ademhalingsoefeningen en concentratieoefeningen.

Dankzij de ademhalingsoefeningen kan de adem, of de vitale energie, in ons lichaam circuleren.

De diverse energieën die door ons lichaam stromen, voeden de energiecentra of chakra's. Die chakra's - er zijn er alles samen zeven - liggen verspreid over de wervelkolom. Elke chakra is verbonden met een orgaan en voedt dat ook.

Als u aan yoga doet, leert u beter omgaan met stress en blijven uw gewrichten en spieren soepel.
Het levenslang beoefenen van yoga helpt ook om gezond oud te worden. Het vertraagt de ontwikkeling van osteoporose en van cardiovasculaire of neurodegeneratieve aandoeningen.

Yoga is ook een goede steun bij chronische pijn, ademhalingsstoornissen, spijsverteringsproblemen en problemen rond de menopauze. Het wordt zelfs aanbevolen als voorbereiding op een bevalling.

Yogahoudingen

Voor beginnelingen zijn de yogahoudingen intrigerend en dat gevoel wordt nog versterkt door de vaak bijzondere namen zoals cobra, hond, kat, krokodil, maar ook boog, ploeg, boom, kaars, enz.

Tijdens een yogales volgen de houdingen zich in een welbepaalde volgorde op die liefst worden gevolgd.

Let wel, sommige houdingen vergen erg veel van het lichaam en worden daarom aan bepaalde mensen afgeraden (hartpatiënten, mensen met schildklierproblemen of een prothese,...).


De hierna voorgestelde houding houdt evenwel geen enkel risico in. Ze wordt zelfs warm aanbevolen. Doe ze 's avonds liggend in bed net voor het slapengaan. De oefening bevordert het inslapen want ze streeft naar een volledig geestelijke ontspanning.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/06/2014 - 13h34

De geheimen van de alternatieve geneeswijzen, uittreksel uit Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Yoga voor honden: ontspan u samen met uw hond! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Canicross, agility en recenter nog dog dancing... het zijn allemaal disciplines die aan honden en hun baasjes de kans bieden om samen prettige dingen te doen en tegelijk iets te doen aan hun conditie. Sinds kort kunnen mensen en honden nu ook samen d...

Doe aan yoga, het is goed voor de gezondheid! Gepubliceerd op 11/08/2017 - 15h56

Jonge kaderleden met stress, gepensioneerden, zwangere vrouwen, kinderen of sportbeoefenaars... Iedereen kan heel wat voordeel halen uit de beoefening van yoga . Yoga sessies zijn voor iedereen toegankelijk: er zijn geen contra-indicaties en bijzonde...

Mediteren en mindfulness, een anti-stressoefening Gepubliceerd op 04/08/2016 - 09h31

Psychologe Stéphane Roy geeft hieronder een korte oefening om u te laten proeven van de weldoende effecten van mediteren . Deze vorm van aanwezig-zijn bij onszelf en bij onze gedachten heeft haar doeltreffendheid bewezen in het beheersen van stress,...

4 toffe sporten voor deze zomer Gepubliceerd op 14/07/2015 - 11h22

Niets is zo deprimerend als sporten in een fitnesscentrum terwijl buiten de zon schijnt. Maar deze zomer is een ideale periode om aan lichaamsbeweging te gaan doen! Om de routine te doorbreken en u eens van omgeving te doen veranderen, nemen we vier...

Meer artikels