PUBLICITÉ

Xylitol is goed voor kindertandjes

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/07/2008 - 00h00
-A +A

Xylitol is een polyol of suikeralcohol die steeds vaker gebruikt wordt als zoetmiddel. De stof zit ondermeer in suikervrije kauwgom. Een recent onderzoek wijst er op dat xylitol de tanden zou beschermen tegen cariës.

PUB

Suikersiroop tegen cariës?

Het onderzoek werd uitgevoerd op de Marshall Eilanden, een eilandengroep en ministaat in de Stille Oceaan die 70.000 inwoners telt. Cariës bij kinderen komen er vaker voor dan het gemiddelde. Het eenvoudige onderzoek bestond uit toedienen aan kindjes (gemiddeld 15 maanden oud) van twee of drie lepeltjes gesuikerde siroop met fruitsmaak op basis van xylitol. Na een behandeling van een jaar werden de cariës gecontroleerd. Het resultaat: 76% van de kindjes die elke dag twee lepeltjes siroop toegediend kregen, had geen enkele extra cariës, tegen 59% bij de kleintjes die drie lepeltjes kregen en 48% bij die kindjes die een enkel lepeltje siroop kregen.

Hoe werkt het?

Dat een zoet product kan helpen om cariës te bestrijden is verrassend voor heel wat ouders die gewend zijn om suiker te beschouwen als een vijand voor gezonde tanden. Maar xylitol is geen suiker, het is een polyol. De moleculen vertonen veel gelijkenissen met die van suikermoleculen, maar ze zijn niet indentiek. Ze hebben een aantal dingen gemeenschappelijk, maar niet alles. Xylitol heeft een zoete smaak, maar bevat veel minder calorieën dan suiker en het heeft geen nefaste effecten op de gezondheid van de tanden. Integendeel, de stof heeft eerder een beschermend effect.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/07/2008 - 00h00 International and American Association for Dental Research. www.webmd.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Meer artikels