PUBLICITÉ

www.urine-incontinentie.be bij vrouwen

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00
-A +A

Een Belgische website informeert vrouwen over urine-incontinentie, nog altijd een taboeonderwerp, en spoort hen aan om erover te praten met hun arts.

PUB

In België heeft 1 op de 3 vrouwen in de menopauze en 1 op de 20 vrouwen na de bevalling last van urineverlies. Uit een studie is gebleken dat, van de vrouwen die over dit probleem durven te praten, slechts 25,3 % het bespreken met hun partner en 30 % met hun arts. 32,1 % van de betrokken vrouwen daarentegen durft er met niemand over te spreken! Urine-incontinentie is dus nog altijd een taboeonderwerp. Er bestaan nochtans oplossingen…

Erover praten

De site www.urine-incontinentie.be schetst een duidelijk overzicht van de problematiek van urine-incontinentie. Dankzij de site kunnen vrouwen (anoniem) informatie inwinnen en erover praten met hun arts. Zo behandelt de site alle vragen die de arts kan stellen tijdens het consult, zodat vrouwen hun eventuele schaamte kunnen overwinnen. De site benadrukt ook dat urine-incontinentie kan worden behandeld. Vrouwen zijn dus niet gedoemd om voor de rest van hun leven incontinentieluiers te gebruiken. Bekkenbodemoefeningen onder begeleiding van een kinesitherapeut kunnen incontinentie voorkomen. Ook geneesmiddelen kunnen in sommige gevallen het ongemak verlichten. In andere gevallen kan een lichte ingreep het probleem definitief oplossen.

Verschillende soorten incontinentie

Bij inspanningsincontinentie treedt er urineverlies op tijdens fysieke inspanningen (niezen, hoesten, lachbuien, …). "Inspanning" betekent hier: druk op of spanning in de buik. Het is de meest voorkomende vorm: ze treft 30 tot 50 % van alle incontinente vrouwen. Bij zogenaamde urge-incontinentie trekken de blaaswandspieren willekeurig samen, met als gevolg een plotselinge, frequente en soms onweerstaanbare drang om te urineren, zelfs 's nachts. Bij gemengde incontinentie komen de kenmerken van beide types voor.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00 Persbericht Gynecare, Johnson & Johnson Medical, oktober 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is urine-incontinentie erfelijk? Geüpdatet op 05/04/2005 - 00h00

Uit een recente studie blijkt dat ook genetische factoren een rol kunnen spelen bij inspanningsincontinentie. Zo hebben Noorse onderzoekers ontdekt dat vrouwen van wie de moeder of een oudere zus met dit probleem kampt, zelf 30 tot 60 % meer risico l...

Meer artikels