PUBLICITÉ

www.tienerwoorden.be

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00
-A +A

De vereniging Kinderwoorden.be ontstond op initiatief van gynaecoloog dr. Jacques Jungers, nadat hij tijdens zijn spreekuur werd geconfronteerd met de problemen en het lijden van adolescenten die hij soms zelf nog op de wereld had gezet.

PUB

Droevige vaststelling

In de Franse Gemeenschap lopen jaarlijks 1 946 kinderen van huis weg, waarvan 799 jongens en 1 147 meisjes. 224 van hen zullen meer dan 200 dagen wegblijven, 167 meer dan 50 dagen, 246 één tot drie weken. In België komen volgens de officiële tellingen 1 427 niet-vergezelde, minderjarige asielzoekers het grondgebied binnen, 226 van hen verdwijnen op onverklaarbare wijze. De kans dat minderjarige meisjes in de prostitutie terechtkomen, bedraagt 67%. Als ze uit voormalige Oostbloklanden komen, is dat zelfs 75%. De ratio seksuele misdrijven van alle aard bedraagt 43% voor meisjes en 25% voor jongens op de leeftijd van 18 jaar. In ons land krijgen officieel 2 150 adolescenten en kinderen permanent een ontwenningskuur. Elke dag ondernemen in Brussel 2 à 3 adolescenten een zelfmoordpoging. Van de 941 320 jongeren in de Franse Gemeenschap: hebben er 5 680 te maken met de gerechtelijke autoriteiten (68% voor diefstal, 23% voor drugsfeiten...) en de gemiddelde leeftijd bedraagt 10,5 jaar voor de meisjes en 11 jaar voor de jongens!!!!

Een site met twee toegangsdeuren

In die context werd de vzw Kinderwoorden.be opgericht. Deze vzw wil de ideeën, opinies, wensen en overpeinzingen van kinderen en tieners stimuleren, bekend maken en erkennen, luisteren naar en antwoorden op hun vragen en problemen, en hun rechten verdedigen, zowel in België als in het buitenland. Hij stelt zich ook tot doel de dialoog tussen jongeren onderling en tussen jongeren en volwassenen te stimuleren.Daartoe zal hij binnenkort een gratis site lanceren die een brug legt tussen beide groepen: www.tienerwoorden.be, met twee toegangsdeuren:

  • de eerste deur biedt toegang tot een interactieve site voor hulp, begeleiding, advies en een luisterend oor voor kinderen en tieners, waarbij ze steeds in alle anonimiteit kunnen werken.
- de tweede deur geeft uit op een site die vooral pedagogische informatie biedt. Deze site zal dienst doen als uitwisselingsplatform en discussieforum en zal ook de mogelijkheid bieden enquêtes, reportages en activiteiten te ontwikkelen in het kader van pedagogische programma's.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00 Persbericht van de vereniging Kinderwoorden.be.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje u...

Meer artikels