PUBLICITÉ

Wriemelen en wiebelen is goed voor de gezondheid…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 15h59
-A +A

Sporten of een of andere lichamelijke activiteit beoefenen, is goed voor de gezondheid. Dat weet iedereen. Maar geldt dat ook voor bewegingen die geen sport zijn, zoals met de voeten stampen, met de benen wippen, enzovoort?

PUB

Zelfs kleine bewegingen «breken» het sedentaire leven

Een recente studie heeft aangetoond dat gewone kleine bewegingen – wriemelen, op de stoel zitten schuiven, enz. - onze gezondheid ten goede komen. Een team van wetenschappers heeft een groep mensen gevolgd die een zittend leven leidden (ze zaten meer dan zeven uur per dag). Het was al bekend dat de sterftekans groter is bij mensen die weinig bewegen. Maar volgens de studie geldt die verhoogde sterftekans niet voor mensen die veel kleine bewegingen met de benen of armen maken… Wát slecht is voor het lichaam is blijkbaar volkomen immobiliteit, en niet alleen wat wij onder een zittend leven verstaan.

Moeten we nu allemaal gaan stampvoeten?

Neen, om te beginnen zou dat voor onze omgeving niet echt prettig zijn. Bovendien werd de  studie gevoerd bij mensen die de minibewegingen van nature de hele dag lang doen. Je dwingen om die kleine bewegingen een paar minuten per dag te doen, heeft geen enkele zin.

Als u een zittend beroep hebt, bestaan er daarentegen wel efficiënte oplossingen om het lange zitten in de loop van de dag te doorbreken en u regelmatig van uw stoel te laten opstaan: zet geen fles water op uw bureau, maar sta op om er te halen in de gang of in het toilet (kraantjeswater); ga zelf eens tot bij uw collega’s in plaats van hen mails te sturen, enz.
Maar er is nog een makkelijkere oplossing als u zich zorgen maakt over uw gebrek aan beweging: doe aan sport! Dé sport vinden die u ligt, is zeker niet evident en u zult ook plaats moeten maken voor de nieuwe activiteit. Maar het is een stap die uw leven kan veranderen… en misschien zelfs redden!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 15h59
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Drie oefeningen om vol energie de dag te starten! Gepubliceerd op 10/04/2017 - 15h38

Hier enkele simpele bewegingen om de dag te beginnen in topvorm! Slechts tien minuten om uw lichaam soepel te maken en vol energie te proppen. Begin door de oefeningen een keer op drie dagen te doen, dan een keer op twee dagen en tenslotte alle dagen...

Meer artikels