PUBLICITÉ

Wratten: hoe de juiste behandeling kiezen om ze kwijt te raken?

Gepubliceerd door Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00
-A +A

Er bestaan verschillende soorten wratten, soms zijn ze heel hardnekkig of komen ze altijd weer terug, en ook de plaats waar ze zitten kan sterk variëren. Al die verschillende factoren bepalen welk type behandeling er precies nodig is om ze te verwijderen. Wat zijn de behandelingsmogelijkheden en hoe kiest u de gepaste behandeling?

Wratten zijn kleine, oppervlakkige gezwelletjes op de huid die meestal vanzelf verdwijnen. Maar als ze niet weggaan, moet u ze laten behandelen. Zo voorkomt u dat ze zich verder uitbreiden en dat andere lichaamszones of andere mensen besmet raken.

PUB

Keratolytische middelen

Dat zijn bereidingen op basis van zuren die op de wrat worden aangebracht en inwerken op het oppervlak. Na verloop van tijd worden de wratten week en komen ze los. Meestal zijn het producten op basis van salicylzuur, al dan niet gecombineerd met andere zuren (melkzuur of trichloorazijnzuur). Breng het middel elke dag aan gedurende twee weken. Daarna dekt u het wondje best af met een occlusief wondverband. Veel keratolytische producten zijn vrij te krijgen in de apotheek; sommige, sterker geconcentreerde middelen zijn enkel op voorschrift van een huisarts of dermatoloog te krijgen. Opgelet: het gebruik van salicylzuur wordt ontraden bij kinderen jonger dan twee jaar, bij diabetici, mensen met een perifere vasculaire aandoening of artritis van de onderste ledematen en bij zwangere vrouwen, tenzij het om heel lage concentraties gaat.

Cryotherapie

Cryotherapie is een koudebehandeling waarbij de wrat rechtstreeks met vloeibare stikstof wordt aangestipt of waarbij de stikstof met een spray op de huid wordt gesproeid. Door de extreem lage temperatuur van de stikstof (-190°C) wordt de wrat als het ware verschroeid. Op sommige plaatsen, zoals de vingers - en zeker in de buurt van de nagels - is deze behandeling erg pijnlijk. Meestal zijn er verschillende sessies nodig om de wrat volledig weg te krijgen.
Sommige behandelingen met cryotherapie zijn zonder voorschrift in de apotheek te krijgen. Die bevatten geen vloeibaar stikstof en bevriezen de wrat slechts tot -50° of -80°, afhankelijk van het gebruikte product. Ze zijn heel makkelijk in gebruik, maar kunnen pijnlijk zijn. Deze producten zijn niet aanbevolen voor kinderen onder de vier jaar.

Curettage

Bij curettage wordt de wrat manueel weggeschraapt met een lepelvormig instrument (curette). De techniek wordt alleen gebruikt voor grote wratten, omdat ze pijnlijk is en littekens kan achterlaten. Het is een kleine operatieve ingreep die door een arts wordt uitgevoerd. Probeer een wrat dus nooit zelf op die manier te verwijderen.

Laserbehandeling met kooldioxide

De CO2-laser wordt vooral voor voetwratten gebruikt, omdat de kans op littekens hier vrij hoog is (50% van de gevallen). De laser produceert een sterk geconcentreerde lichtstraal die de wrat verbrandt.

Mierenzuur

Mierenzuur (een sterk bijtend middel; in Frankrijk is het al sinds mei 2013 in de handel te krijgen) is een veelgebruikte methode om wratten weg te krijgen. Het middel zit in pennen die vrij te koop zijn in de apotheek en waar ook sommige dermatologen mee werken. Het voordeel van deze pennen is dat ze - als de gebruiksinstructies nauwgezet worden gevolgd - makkelijk te gebruiken zijn bij kinderen ouder dan vier jaar (voor jongere kinderen moet u het advies van uw arts vragen), bij mensen met diabetes en bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Opgelet: bij gebruik van producten op basis van mierenzuur moet u zich strikt houden aan de voorzorgsmaatregelen die op het product vermeld staan (bijvoorbeeld niet gebruiken op bepaalde lichaamszones, zoals het gezicht, de geslachtsdelen of een gehavende huid). Zeker bij kinderen moet u correct te werk gaan, want hun huid is vrij dun. Vraag bij twijfel het advies van uw apotheker.

Wat u over de behandeling moet weten

De keuze van de behandeling hangt van verschillende criteria af: de leeftijd van de persoon, het soort wrat en de plaats waar ze zit. Daarom is het raadzaam om uw huisarts of dermatoloog te raadplegen. Die kan de diagnose bevestigen en voor elk individueel geval de meest geschikte behandeling voorstellen. De behandelingen zijn allemaal min of meer even doeltreffend. Als de als eerste gekozen behandeling niet het gewenste resultaat geeft, moet u van methode veranderen.
Nog een laatste opmerking: van de zogenaamde natuurlijke methodes, zoals homeopathie, fytotherapie, pleisters of andere middeltjes uit grootmoeders tijd (look, citroen, enz.) is de werkzaamheid niet bewezen.

Gepubliceerd door Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00

New England Medicine, 350 (26) : 2639-40 et 2663-73, 24 juni 2004.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wratten, wat kan u er thuis tegen doen? Gepubliceerd op 19/08/2013 - 15h56

Een wrat verdwijnt vaak vanzelf. Toch start u beter een behandeling, om te vermijden dat de wrat uitbreidt, of dat u anderen besmet. Met een behandeling op basis van salicylzuur of op basis van cryotherapie (bevriezing) kunt u trouwens zelf beginnen.

Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Wratten hebben, is dat erg? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Wratten kunnen om het even waar op het lichaam verschijnen, maar ze hebben toch een voorkeur voor de uiteinden, en in het bijzonder voor de voetzolen. U doet er goed aan ze zo snel mogelijk te laten verwijderen: wratten zijn wel goedaardig, maar ze z...

Meer artikels