PUBLICITÉ

Wratten hebben, is dat erg?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/03/2009 - 00h00
-A +A

Wratten kunnen om het even waar op het lichaam verschijnen, maar ze hebben toch een voorkeur voor de uiteinden, en in het bijzonder voor de voetzolen. U doet er goed aan ze zo snel mogelijk te laten verwijderen: wratten zijn wel goedaardig, maar ze zijn besmettelijk en kunnen snel in aantal toenemen.

PUB

Wratten komen vaak voor: 10% van de Fransen wordt ermee geconfronteerd


Wratten zijn kleine, ronde of ovale gezwelletjes, die iets lichter of donkerder van kleur zijn dan de huid.
Voetzoolwratten bevinden zich, zoals de naam het zelf zegt, op de voetzolen. Ze zijn goedaardig, maar soms pijnlijk en altijd besmettelijk (ze kunnen een ander deel van het lichaam aantasten - zelfcontaminatie - of iemand anders besmetten). Het duurt meestal lang, soms meerdere maanden, eer ze spontaan verdwijnen. Soms nemen ze zelfs in aantal toe.
Andere soorten wratten kunnen zich ontwikkelen op het gezicht of de handen, dicht bij vinger- en teennagels. Ook al hebben wratten een voorkeur voor de uiteinden, ze kunnen op elk lichaamsdeel verschijnen (knieën, ellebogen…).

Wratten worden veroorzaakt door het papillomavirus dat langs het kleinste sneetje in de huid naar binnen dringt. Daarna verspreiden de wratten zelf virale deeltjes van het papillomavirus. Op deze manier kunnen ze dus snel in aantal toenemen en dat is ook de reden waarom ze besmettelijk zijn door contact.

Wat doen om geen wratten te krijgen?


Er bestaan risicofactoren zoals het hebben van een klein huidletsel, eczeem of een droge en prikkelbare huid. Verzwakt zijn door vermoeidheid, verkoudheid, zwangerschap… is eveneens een risicofactor. Vervolgens is het nuttig te weten dat wratten dol zijn op warme en vochtige plekken. Vermijd bijgevolg om blootsvoets te stappen in zwembaden, sauna's, gemeenschappelijke douches, kleedkamers, op turnmatten, tatami's, enz.
Maar ook thuis moet u vermijden om op blote voeten rond te lopen in de badkamer. Draag slippers, deel uw handdoek met niemand en droog u goed af tussen de tenen.
Tot slot, draag geen schoenen waarin u zweet en gebruik indien nodig een absorberend poeder wanneer u aan sport doet.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/03/2009 - 00h00 "Encyclopédie de la nouvelle médecine" (Encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), Centre Duke, uitg. Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Wratten, wat kan u er thuis tegen doen? Gepubliceerd op 19/08/2013 - 15h56

Een wrat verdwijnt vaak vanzelf. Toch start u beter een behandeling, om te vermijden dat de wrat uitbreidt, of dat u anderen besmet. Met een behandeling op basis van salicylzuur of op basis van cryotherapie (bevriezing) kunt u trouwens zelf beginnen.

Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Hoe verzorg ik wratten? Gepubliceerd op 20/08/2012 - 09h17

Wratten zijn ongevaarlijk, maar wel besmettelijk . Soms geven ze hinder en ze zijn ook niet bepaald esthetisch. Hoe raakt u ze kwijt? Welke behandelingen bestaan er momenteel voor wratten?

Meer artikels