PUBLICITÉ

Wormen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Algemene naam voor dieren uit een aantal diergroepen.

PUB

Medisch gezien zijn vooral de ingewandswormen, die de mens kunnen besmetten, van belang. De meeste infecties met wormen ontstaan door het eten van besmet voedsel; sommige soorten dringen zich echter door de huid. Ze zijn doorgaans goed te behandelen met wormmiddelen.

Lintwormen
Lintwormen zijn parasieten van de mens; ze zijn veelcellig en ongewerveld; zij hebben geen poten en geen lichaamsholte; het lichaam is op doorsnede plat. Lintwormen kunnen soms enkele meters lang worden. De wormen bestaan uit een aantal delen die voortplantingsorganen bevatten. In de darmen van de mens raken deze delen los van de kop en de segmenten kunnen via het darmslijmvlies naar de hersenen, de lever en de longen vervoerd worden. In deze organen kunnen grote cysten ontstaan met veel vocht die de werking van het betreffende orgaan kunnen verstoren.
De voor de mens belangrijkste lintwormen zijn:
- varkenslintworm;
- runderlintworm;
- brede lintworm;
- hondelintworm.

Varkens- en runderlintworm
De varkenslintworm heet ook wel gewapende lintworm, omdat deze worm op zijn kop zuigers en haken heeft. De runderlintworm heeft geen haken en wordt dan ook ongewapende lintworm genoemd. De larven van beide soorten komen in de zogenoemde cyste- of blaasjesvorm voor in varkensvlees en rundervlees.

Wordt zulk vlees rauw of onvoldoende gebraden gegeten, dan worden deze cysten in de darmen tot rijpe lintwormen. Zij leggen grote aantallen eieren die met de ontlasting het lichaam verlaten, en die weer door varkens of runderen kunnen worden opgenomen.

Brede lintworm
De brede lintworm komt in vis voor en stoot ook segmenten vol eieren af. De eieren moeten in water liggen om zich te kunnen ontwikkelen.

Hondenlintworm
De hondenlintworm komt slechts als larve bij de mens voor en gaat via het darmslijmvlies naar de hersenen, de lever en de longen. In deze organen kunnen grote cysten ontstaan met veel vocht, die de werking van het betreffende orgaan kunnen verstoren.
De lintwormen reageren in het algemeen goed op bepaalde geneesmiddelen en middelen die de afdrijving van de wormen bevorderen.

Rondwormen
Rondwormen zijn parasieten voor de mens. Tot de voor de mens belangrijkste rondwormen worden gerekend: draadwormen; spoelwormen; zweepwormen.
Tot de belangrijkste ziekteverschijnselen behoren: diarree; koorts; maagpijn; spierpijn.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lintwormen: vlees goed bakken! Geüpdatet op 15/07/2003 - 00h00

De tenia, ook wel lintworm genoemd, omvat in feite verschillende soorten die zich kunnen nestelen in de darmen van mensen en dieren. De lintworm mag dan al in West-Europa nagenoeg verdwenen zijn, hij blijft een frequent medisch probleem in sommige on...

Wormen: een kwestie van hygiëne? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h14

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam. Wat zijn de meest voorkomende darmwormen? Hoe raken we besmet? Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te k...

Meer artikels