PUBLICITÉ

Is uw neusspray nog terugbetaald?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2017 - 09h51
-A +A

Onlangs heeft de FOD Volksgezondheid laten weten dat bepaalde neussprays niet langer terugbetaald worden. Ze zullen voortaan dus vrij in de handel te koop zijn. Mensen die zo’n neusspray willen, hoeven dan ook niet eerst langs de dokter te gaan om een voorschrfit te vragen. Een stand van zaken van wat er aan neussprays op de Belgische markt te krijgen is.

PUB

Sprays voor de neus: wat is het probleem?

Sprays voor de neus zijn middeltjes voor lokaal gebruik. Ze worden rechtstreeks op het neusslijmvlies aangebracht. Een neusspray dient om de verstopte neus vrij te maken bij een verkoudheid, maar ook bij allergische rinitis, chronische sinusitis en andere vergelijkbare problemen. E-gezondheid had hierover een gesprek met prof. Philippe Rombaux, verantwoordelijk voor de NKO-dienst in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.

Sprays voor het ontstoppen van de neus

Om welke sprays gaat het? Otrivine® en Nasa-rhinathiol® zijn misschien de meest bekende, maar er zijn er nog veel meer op de markt.   

Deze sprays zijn al lang vrij verkrijgbaar en worden dus niet terugbetaald. Ze zijn bedoeld om slechts gedurende een heel korte periode te worden gebruikt, hooguit enkele dagen. “Ze maken een verstopte neus heel, heel snel vrij omdat ze adrenaline bevatten, een stof die de bloedvaten vernauwt (vasoconstrictie)”, legt prof. Rombaux uit. “Jammer genoeg is er ook een rebound-effect: bij langdurig gebruik van dit type van neusspray zullen de symptomen verslechteren als de behandeling wordt stopgezet. Zo komt het dat sommige mensen de sprays jarenlang dagelijks blijven gebruiken. Dat noemen we drug indused rhinitis, door een geneesmiddel geïnduceerde rinitis”.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 11h14 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/12/2017 - 09h51
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Verkoudheid? Allergie? Verzorg uw neus! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Als we last hebben van een lopende neus , hebben we rinitis . Rinitis kan te wijten zijn aan een allergie ( allergische rinitis ) of aan een virus ( verkoudheid ), maar in beide gevallen is het resultaat hetzelfde: we moeten tientallen keren per dag...

Alles wat u moet weten over sinusitis Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Sinusitis is een aandoening waarbij de holten van de beenderen aan weerskanten van de neus worden aangetast. De ziekte komt veel voor en toch is er weinig over bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de risicofactoren van sinusitis zijn, hoe...

Reinigingssprays zijn te mijden! Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Of u er nu uw meubelen, ruiten, tapijten of oven wilt mee reinigen: sprays zijn hoe dan ook af te raden. Uit een grootschalige Europese studie blijkt immers dat ze het astmarisico sterk verhogen.

Insecticiden verstandig gebruiken Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Sprays, elektrische verdampers, strips... al deze insecticiden worden alom gebruikt om ongewenste insecten te verjagen. Maar wees er voorzichtig mee, want ze zijn niet helemaal zonder gevaar. Hou u dus aan de gebruiksvoorschriften.

Meer artikels