PUBLICITÉ

Wordt u binnenkort geopereerd? Bereid uw lichaam erop voor!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/10/2017 - 08h45
-A +A

Een chirurgische ingreep zorgt altijd voor stress, bij sommige mensen meer dan bij andere. De patiënt weet dat de operatie risico's inhoudt en dat er complicaties kunnen optreden. Alles verloopt niet altijd gesmeerd. Hoe kunnen we ons voorbereiden?

PUB

Psychologische voorbereiding voor een chirurgische ingreep

Op psychisch vlak bestaan er technieken die de patiënt kunnen helpen de chirurgische ingreep goed te doorstaan. Ze lijken misschien vreemd, maar het enige dat u riskeert is dat de operatie er beter door verloopt!

De eerste mentale oefening bestaat in een indirecte suggestie. Gaan we er even van uit dat u volgende week onder het mes moet. Stel u dan voor hoe u Nieuwjaar zult doorbrengen. Waar zult u zijn? Zult u die dag vieren met uw gezin? Met vrienden? Zult u enkele dagen vakantie nemen? Probeer u te verplaatsen in dat moment en beleef het in uw gedachten ... Het is aangenaam, maar wat heeft dat nu te maken met uw chirurgische ingreep, zult u zeggen. Wel, de scène die u zich voorstelt bevat een belangrijke suggestie: u zult met Nieuwjaar nog altijd in leven zijn, en u zult fit genoeg zijn om het feest mee te vieren. Terwijl u de oefening doet, zegt uw lichaam tegen zichzelf: ik zal de operatie goed doorstaan, want ik denk aan de toekomst.

Een andere oefening bestaat erin dat u in gedachten tegen uzelf praat, of beter, dat u tegen uw lichaam praat en het uitlegt waarom die chirurgische ingreep nodig is.
U kunt uw lichaam het volgende zeggen: " Over enkele dagen word je geopereerd. Ze zullen je opensnijden, niet om je te verwonden of kwaad te doen. Integendeel, ze willen je helpen om beter te worden. Op je eentje lukt het je niet om nierstenen te verwijderen, om te voorkomen dat een cyste dichtgaat, om een ligament te herstellen, om je aderen schoon te maken, enz. De chirurg zal je helpen om beter te functioneren en ik vraag je om hem daarbij te steunen, om je best te doen om te genezen en zijn werk af te maken...

Door zo tegen uw lichaam te praten bereidt u het voor op de chirurgische ingreep die het zal ondergaan. U legt het uit dat het helemaal niet om een daad van agressie gaat, maar net om een positieve en vriendschappelijke handeling. En u vraagt het om zijn steentje bij te dragen.

Dit klinkt misschien allemaal wat esoterisch. De mensen die deze oefeningen hebben gedaan, zijn nochtans allemaal heel tevreden. Want uw lichaam luistert naar u.
Trouwens, u hebt niets te verliezen en alles te winnen. Als u op een dag onder het mes moet, waarom het dan niet eens proberen?

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 31/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/10/2017 - 08h45
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Prostaat- en erectieproblemen: vraag en antwoord Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

Prostaatproblemen, erectiele disfuntie en seksuele stoornissen bij mannen We hebben al onze forums uitgeplozen op zoek naar de meest gestelde vragen bij onze lezers. De artsen van E-gezondheid beantwoorden deze. Prostaat- en erectiestoornissen: uw vr...

Als kanker leidt tot erectiestoornissen ... Gepubliceerd op 26/03/2013 - 10h47

Leven met kanker is vooral kortweg leven, het is blijven genieten van alles wat het leven kan bieden. Vrijen is een van de geneugten in een relatie die ons goed doen en ons ook aan de andere binden . Het is dus belangrijk dat u uw liefdesleven kunt v...

Meer artikels