PUBLICITÉ

Wordt ons zittend leven onze dood?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 14h45
-A +A

Er verschijnen almaar meer studies over het fenomeen van het zittend leven. De conclusies zijn unaniem: te weinig bewegen is heel slecht voor onze gezondheid.

PUB

Net na roken

In de lijst van oorzaken van ziekte en overlijden komt roken op de eerste plaats, op de voet gevolgd door een sedentair of zittend leven. Almaar vaker nemen experts en specialisten het woord om te zeggen dat een zittend leven - te weinig lichaamsbeweging dus - niet serieus genoeg genomen wordt. De rol die het fenomeen speelt in alle grote niet-overdraagbare of niet-erfelijke aandoeningen - obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes, kanker, enzovoort - is ook al jaren algemeen erkend.

Hoe maken we komaf met ons zittend leven?

Zittend leven is zodanig in onze gewoonten verankerd dat de artsen een beetje met de handen in het haar zitten. Als u een zittend leven leidt en er iets aan wilt doen, moet u beginnen met een heel belangrijk onderscheid te maken: dat tussen niet actief zijn - een sedentair leven leiden dus - en rust.

We hebben inderdaad de neiging te denken dat als we niet bewegen we dan aan het rusten zijn. Dat klopt helemaal niet in een tijd dat we door eender welke ­telefoon of computer met de hele wereld in verbinding staan. Een uur zittend op de bank doorgebracht, kan gerust gelijkstaan met werken. Of het kan een moment van ontspanning en vrijetijdsbesteding zijn, maar in ieder geval geen rust. Tijd doorbrengen op de sociale media is lang niet altijd rustgevend. Het bevordert de slaap bijvoorbeeld helemaal niet door het licht dat de schermen uitstralen, en soms is het zelfs stresserend.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2016 - 14h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De drie seksuele breinen Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

Vooruitgang maken in ons liefdesleven en onze relatie , niet altijd weer dezelfde fouten maken... dat is cruciaal om gelukkig te zijn. Om daartoe te komen legt dr. Catherine Solano ons in haar laatste boek, Les trois cerveaux sexuels, uit hoe onze se...

Meer artikels