PUBLICITÉ

Wordt kanker een chronische ziekte ?

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 30/03/2004 - 00h00
-A +A

Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker zit in een stroomversnelling. "Steeds meer mensen zullen sterven met kanker, niet aan kanker" voorspelt kankerspecialist, Simon Van Belle van de Gentse Universiteit.

PUB

Eén op twee

Het menselijk lichaam maakt op ieder moment kankercellen aan. In normale omstandigheden worden deze kankercellen door het afweersysteem opgeruimd. Soms gaat het fout en ontstaat een kankergezwel. Omdat we steeds ouder worden stijgt het aantal mensen dat kanker krijgt.

Van massavernietiging...

Chemotherapie en bestraling zijn de bekende kankerbehandelingen. "Vergelijk ze met een tapijtbombardement" zegt Prof. Van Belle. Het resultaat is een massavernietiging die alle cellen treft die zich snel delen, de tumorcellen maar ook de slijmvliescellen van maag en darmen en bloedcellen. De "collaterale schade" is aanzienlijk omdat ook deze gezonde cellen eraan moeten geloven. Vandaar de aanzienlijke bijwerkingen van chemotherapie en bestraling.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 30/03/2004 - 00h00 Sterven met kanker, niet aan kanker. Universiteit Gent 2004;160:25-27.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kanker genezen is niet voor morgen Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Tot voor kort waren de verwachtingen hoog gestemd. Nieuwe kankergeneesmiddelen zouden ons bevrijden van de dodelijke kwaal. Maar de hoop op een overwinning op kanker slinkt. De kankercellen zijn ons te slim af.

Is vasten een wapen tegen kanker? Geüpdatet op 01/03/2017 - 17h43

Is vasten efficiënt in het bestrijden van kanker of van de bijwerkingen van chemotherapie? Het zou maar al te mooi zijn. In werkelijkheid blijkt vasten vooral gevaarlijk en zelfs contraproductief te zijn. Zo stellen de beschikbare wetenschappelijke s...

Primaire leverkanker of hepatocarcinoom Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Primaire leverkanker (of hepatocarcinoom) is weinig bekend, omdat ze vaak verward wordt met de uitzaaiingen van zogenaamde 'secundaire' leverkankers. Bovendien zijn de behandeling en de vitale prognose van beide types kanker verschillend, hoewel ze h...

Meer artikels