PUBLICITÉ

Worden we ouder als we minder vlees eten?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 09/09/2003 - 00h00
-A +A

Uit een nieuwe studie blijkt dat minder vlees eten de levensverwachting kan verhogen...

PUB

Vlees is in de westerse landen de rijkste eiwitbron en draagt ook onrechtstreeks bij tot de vetrijkdom op ons bord, omdat we er zoveel van eten. Is deze overconsumptie een probleem voor de volksgezondheid?

4 jaar langer

Onderzoekers aan de Universiteit van Loma Linda (in Zuid-Carolina) analyseerden de internationale literatuur over dit onderwerp. Ze komen tot de conclusie dat een lage vleesconsumptie op lange termijn de mortaliteit lijkt te doen dalen. Sommige studies hebben die risicodaling zelfs becijferd: weinig vlees eten zou de levensverwachting met ongeveer vier jaar verhogen… Het beschermend effect verdwijnt echter na 90 jaar, wellicht doordat een lager vleesverbruik op die leeftijd een gevaar inhoudt voor ondervoeding.

Enkele cijfers over onze vleesconsumptie

Voor rundvlees zitten de Belgen in het Europese gemiddelde, met 20 kg per jaar per inwoner. Dat is op zich al veel, maar ligt toch een stuk lager dan de consumptiegraad van de Fransen en Italianen, die met 26 kg per inwoner echte vleesfreaks blijken! Toch is het vleesverbruik de voorbije jaren lichtjes gedaald in ons land. Uit de cijfers van 2001 blijkt dat we in dat jaar 1,5 % minder van ons gezinsbudget hebben besteed aan vers vlees dan het jaar voordien (23,3 % in 2000 tegenover 21,8 % in 2001).

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 09/09/2003 - 00h00 (1) www.boeuf.be (2) Pramil N et al. Am J Clin Nutr 2003 ; 78 (3), 526s-532s.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Eet ik rundvlees of niet? Geüpdatet op 14/11/2014 - 15h58

De Belgen eten almaar minder rundvlees , maar de consumptie ligt hier toch nog altijd hoger dan in de buurlanden. Hoe maakt u de juiste keuze van vlees om te genieten van het beste van het rund?

Colonkanker: 'rood alarm'! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt de resultaten van diverse vroegere onderzoeken: te veel rood vlees eten, verhoogt fors het risico op colonkanker. Vis daarentegen zou ertegen beschermen.

Meer artikels