PUBLICITÉ

Wondverband is intelligent geworden!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/01/2015 - 17h02
-A +A

Tegenwoordig stelt wondverband zich niet meer tevreden met het afdekken van de wonde: het moderne verband biedt ons oplossingen op maat.

Hoe werken de nieuwe pleisters en wat zijn de voordelen?

PUB

De nieuwe look van modern verband

Vroeger had je simpele strips of pleisters die de wonde moesten afschermen van eventuele vervuilende stoffen in de omgeving. Ze waren onesthetisch, niet of weinig bestand tegen water en hadden een dubbel ongemak: ze kwamen paradoxaal genoeg makkelijk los en als je ze eraf trok, kreunde je van de pijn! Om nog maar te zwijgen van de lelijke sporen die ze nalieten.

Sinds een aantal jaren hebben farmaceutische labo's echter begrepen dat verband dringend een nieuwe look nodig had. Verband bestaat nu ook transparant, alsook in gel- en in sprayvorm. Bovendien heeft modern verband ook een aantal nieuwe eigenschappen. Sommige verzachten het leed bij brandwonden of bij blaren en verhinderen infecties. Maar hoe werkt dit 'intelligent' verband? En hoe moet het gebruikt worden?

Pleisters die het wondherstel stimuleren

Verbetering van de littekenvorming

Een wonde verbreekt het natuurlijke evenwicht van de celvernieuwing. De littekenvorming is een proces dat dikwijls lang kan duren en waarvan de belangrijkste hindernissen de droogte en infecties zijn. Vroeger dacht men dat vocht slecht was voor de littekenvorming, maar tegenwoordig weet men dat vocht nodig is voor het voortbestaan van de nieuwe cellen, die de afgestorven cellen van de wonde moeten vervangen. Daarom zorgen de meeste huidige pleisters ervoor dat een voldoende hoog vochtgehalte behouden blijft. Om de littekenvorming optimaal te laten verlopen, moeten infecties in elk geval vermeden worden. Ook daarvoor zorgt de nieuwe generatie verband en pleisters.

Infecties tegengaan

Antiseptisch verband wordt meestal geproduceerd met zilver. Het wordt gebruikt met de bedoeling infecties te vermijden, maar men hoort soms ook dat het de littekenvorming vertraagt en het afsterven van huidcellen bevordert. Daarom mag antiseptisch verband niet op lange termijn gebruikt worden, maar uitsluitend de eerste dagen volgend op het ontstaan van de wonde.

Tegen blaren

Door de wrijving van de schoenen en door de warmte, is de voet, vooral in de zomer, een lichaamsdeel dat snel kwetsbaar is. Een blaar is eigenlijk een met vocht gevulde holte tussen de opperhuid en de lederhuid. Om de genezing van de blaar te versnellen, zijn tegenwoordig hydrocolloïde pleisters beschikbaar. In contact met de wonde, vormen ze een soort gel, die de plek vochtig houdt, wat gunstig is voor de littekenvorming.

Tegen brandwonden

Hydrogelverband wordt gebruikt om de pijn te verzachten en om meteen een gevoel van koeling te bezorgen wanneer iemand een brandwonde heeft opgelopen. Verzachtende en bevochtigende bestanddelen bevorderen de littekenvorming. Dit verband is enkel geschikt voor brandwonden van de eerste en tweede graad.

Tegen likdoorns

Voor de verzorging van likdoorns zijn nu ook speciale pleisters beschikbaar. Deze pleisters bevatten salicylzuur, dat de intercellulaire structuur van de likdoorns ontspant. Daardoor wordt de eeltlaag weker en kan bijgevolg gemakkelijker verwijderd worden. Met deze pleisters kunt u het ongemak tijdelijk verzachten, maar likdoorns hebben de neiging om terug te komen, zeker wanneer de schoenen niet perfect passen en/of wanneer u geconfronteerd wordt met een droge huid. Als u last blijft ondervinden, kunnen we u alleen maar aanraden om een pedicure te raadplegen.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 10/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/01/2015 - 17h02
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ