PUBLICITÉ

Wittejasseneffect ook bij honden

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/09/2011 - 09h52
-A +A

In het bijzijn van dokters, en meer nog in ziekenhuizen krijgen we stress en dus stijgt de bloeddruk. Dat is het zogenaamde wittejasseneffect. Uit een recente studie blijkt dat het fenomeen niet alleen bij mensen voorkomt.

PUB

Wittejasseneffect: een grappige benaming, maar toch zeer ernstig

Bepaalde mensen worden angstig of vertonen een grote stress in het bijzijn van dokters of in het ziekenhuis. Door de stress gaat het hartritme versnellen en de bloeddruk stijgen. Artsen stellen dus symptomen vast, waarvan ze zelf ongewild de oorzaak zijn.

Een vrij grappige situatie met ernstige gevolgen, want artsen kunnen bij gezonde personen een hoge bloeddruk vaststellen. Daarnaast krijgen mensen met een hoge bloeddruk een veel te hoge dosis geneesmiddelen.

 

Ook honden kampen met het wittejasseneffect

Een recente studie toont aan dat ook honden slachtoffer zijn van het wittejasseneffect. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij windhonden, die sowieso al een hogere bloeddruk hebben. De bloeddruk van die honden lag in het ziekenhuis veel te hoog. Dierenartsen konden onmogelijk bedenken dat ze altijd zo’n hoge bloeddruk hadden. De honden zouden eraan sterven. De onderzoekers vergeleken vervolgens de bloeddruk met de resultaten bij de honden thuis, in het bijzijn van hun baasje. Op die manier hebben ze bewezen dat niet alleen de mens met het wittejasseneffect te maken kan krijgen.

 
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/09/2011 - 09h52
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Viscerale leishmaniose: de denkpiste van een vaccin Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Viscerale leishmaniose is een parasitaire ziekte die vaak voorkomt in tropische en mediterrane streken, zoals het zuiden van Frankrijk. Elk jaar worden wereldwijd 500.000 nieuwe gevallen vastgesteld. De ziekte wordt met name via honden aan de mens -...

Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen Geüpdatet op 30/05/2006 - 00h00

Dat eenzaamheid het risico op een depressie verhoogt is bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat het isolement ook het risico op verhoogde bloeddruk doet stijgen en dus ook de kansen op het ontstaan van kan doen toenemen.

Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Meer artikels