PUBLICITÉ

Witte tanden: bleken, facetten of inlays?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/10/2006 - 00h00
-A +A

Mooie tanden en een stralende glimlach, daar droomt wellicht iedereen van. Maar wat als je dat niet hebt? Zijn er remedies? Ja. Tandartsen beschikken vandaag over heel wat middelen om tanden mooier te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld facetten, inlays en nog meer technieken.

PUB
Overzicht

Bleken

Om het uiterlijk aspect van een tand te verbeteren kan men natuurlijk een beroep doen op een prothese in ceramiek, ook wel eens kroon of bridge genaamd. Maar er zijn ook facetten en inlays en men kan de tanden ook laten bleken.
Dat bleken kan je thuis doen, maar de producten die de tandarts gebruikt, hebben hogere concentraties en zijn dus sneller doeltreffend. Hij gaat ook na of de tanden wel gezond zijn voordat ze behandeld worden. Deze techniek wordt aangewend bij tanden met donkere kleuren, van nature uit of door de veroudering van het tandweefsel. Tanden met vlekken door de consumptie van thee, koffie en nicotine moeten eerst behandeld worden voor tandsteen en daarna moeten ze gepolijst worden.
Om het gebit bleker te maken, gebruikt de tandarts spalkjes, een soort prothese die gemaakt wordt in laboratoria, met een bleekmakend product, carbamide peroxyde of hydrogeen peroxyde. De werking van het product kan versneld worden met een speciale lamp of een laser.
Maar opgelet, de producten zijn erg agressief. Daarom mogen ze alleen gebruikt worden bij gezonde tanden en dito tandvlees.

Facetten

Bij deze techniek wordt de zichtbare kant van de tand bedekt met een fijn schildje in ceramiek of resinecomposiet. Dat laagje wordt op de tand geplakt, maar de tandarts moet de tand eerst een beetje slijpen. Facetten zijn heel geschikt voor verkleurde tanden of wanneer bleken niet volstaat (erfelijke afwijkingen of het gebruik van bepaalde antibiotica...).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/10/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bleaching tegen vlekken op de tanden Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Hebt u vlekken op uw tanden ? Bleaching (tanden bleken) kan u helpen uw glimlach terug te vinden, ongeacht of de vlekken te wijten zijn aan tabak, voedingsmiddelen of geneesmiddelen.

Facings: u mag nu breed glimlachen! Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h23

Facings zijn schildjes van porselein of composiet die op de tanden worden aangebracht. Ze bieden een esthetische oplossing aan mensen die niet meer durven glimlachen. Een techniek die veel succes kent, maar die ook een kostprijs heeft!

Tanden bleken: onmiddellijk resultaat! Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Wie droomt er niet van mooie, stralend witte tanden ? Er bestaan veel technieken om tanden te bleken , maar ze zijn grosso modo onder te verdelen in twee categorieën: methodes om zelf te doen, bij u thuis dus, en methodes waarvoor u naar de tandarts...

Hoe krijg je stralende tanden? Gepubliceerd op 04/05/2016 - 10h25

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

Meer artikels