Azijn is een onmisbare smaakmaker die uw gerechten net dat ietsje meer pit geeft. Maar het is ook een schoonmaakproduct met heel uiteenlopende toepassingen. Azijn is een goedkope en milieuvriendelijke ontsmetter en ontgeurder waarmee u alle kamers in uw woning onder handen kunt nemen!

Azijn, zo oud als wijn.
Al in de oudheid werd azijn gebruikt voor de schoonmaak, het bewaren van voedsel en zelfs als medicijn. Azijn wordt verkregen door oxydatie van de ethanol in wijn, cider, bier en andere gegiste dranken. Bij contact met de lucht zet de azijnbacterie Mycoderma Aceti de alcohol namelijk om in een zuur. Een restje wijn dat blijft staan, verandert dus makkelijk in azijn!
Een « alles-in-een » schoonmaakmiddel
Azijn is een zure vloeistof met heel uiteenlopende eigenschappen. Als keuken- of huishoudazijn (een concentratie van minstens 5 % azijnzuur) is de stof bekend om zijn antiseptische en desinfecterende werking, dé kampioen voor het bestrijden van bacteriën.
Azijn : manusje-van-alles
Witte azijn is ook populair als ontvlekker, kalkverwijderaar, verzachter, ontgeurder, enz. Azijn is biologisch afbreekbaar en goedkoop (nog geen euro de liter!) en kan makkelijk het gros van de onderhoudsproducten vervangen. Wees niet bang voor de sterke geur. Die vervliegt snel!
Michel Droulhiole, « Le vinaigre malin », uitgeverij Leduc.