PUBLICITÉ

Witte azijn: 10 magische recepten voor het huishouden

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 15h37
-A +A

Azijn is een onmisbare smaakmaker die uw gerechten net dat ietsje meer pit geeft. Maar het is ook een schoonmaakproduct met heel uiteenlopende toepassingen. Azijn is een goedkope en milieuvriendelijke ontsmetter en ontgeurder waarmee u alle kamers in uw woning onder handen kunt nemen!

PUB

Azijn, zo oud als wijn.

Al in de oudheid werd azijn gebruikt voor de schoonmaak, het bewaren van voedsel en zelfs als medicijn. Azijn wordt verkregen door oxydatie van de ethanol in wijn, cider, bier en andere gegiste dranken. Bij contact met de lucht zet de azijnbacterie Mycoderma Aceti de alcohol namelijk om in een zuur. Een restje wijn dat blijft staan, verandert dus makkelijk in azijn!

Een « alles-in-een » schoonmaakmiddel

Azijn is een zure vloeistof met heel uiteenlopende eigenschappen. Als keuken- of huishoudazijn (een concentratie van minstens 5 % azijnzuur) is de stof bekend om zijn antiseptische en desinfecterende werking, dé kampioen voor het bestrijden van bacteriën.

Azijn : manusje-van-alles

Witte azijn is ook populair als ontvlekker, kalkverwijderaar, verzachter, ontgeurder, enz. Azijn is biologisch afbreekbaar en goedkoop (nog geen euro de liter!) en kan makkelijk het gros van de onderhoudsproducten vervangen. Wees niet bang voor de sterke geur. Die vervliegt snel!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 15h37

Michel Droulhiole, « Le vinaigre malin », uitgeverij Leduc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van welk voedsel word je vrolijker? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h40

Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet! Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die...

Tips voor zorgeloze stranduren Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h52

Deze zomer trekt u weer met een opgewekt gemoed richting strand. Gewapend met schopjes, emmers, een handdoek en enkele tijdschriften, wilt u samen met uw kinderen een leuke tijd beleven aan zee. Een aantal praktische tips voor zorgeloze stranduren.

Meer artikels