PUBLICITÉ

Wintervirussen: vier middeltjes om ze te vermijden

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 23/11/2012 - 14h21
-A +A

‘s Winters zijn de virussen overal aanwezig. Ze leiden meestal tot onschuldige infecties, maar soms leiden deze virale infecties tot complicaties.

Als u deze vier basisregels kent en toepast, blijft u van de virussen gespaard.

PUB

1) Worden alle virussen op dezelfde manier overgedragen?

De voornaamste virussen die ‘s winters circuleren, zijn verantwoordelijk voor griep, bronchiolitis bij baby’s, verkoudheden en maag-darmontstekingen.

Ze worden allemaal via de handen overgedragen. Anders gezegd: als u besmet bent, volstaat een handdruk of het vastnemen van een deurklink om het virus door te geven.

Deze virussen kunnen ook worden overgedragen door hoesten. Dat is vooral het geval met het griepvirus en het virus van bronchiolitis.

Om besmetting te voorkomen en de overdracht van deze vier virussen (griep, bronchiolitis, verkoudheid, maag-darmontsteking) te beperken, moet u zo veel mogelijk uw handen wassen. Doe dat zeker als u naar het toilet bent gegaan, maar ook voor u gaat koken, aan tafel gaat, een baby of een zieke verzorgt, en nadat u met het openbaar vervoer hebt gereisd. Mijd ook speekseldruppels uit de neus of mond van mensen die hoesten of niezen. Het helpt het griepvirus en het virus van bronchiolitis tegen te houden.

 

2) Wat is het eerste wat ik moet doen als ik thuiskom?

Enkele tips om geen virussen mee naar huis te nemen en de mensen om u heen niet te besmetten:

  • Doe uw schoenen uit zo gauw u in de woning komt.
  • Was uw handen meteen met water en zeep.

Een weetje: het gebruik van een hydroalcoholische oplossing is een goed idee, maar het is geen vervanging voor het wassen van de handen met water en zeep. Hydroalcoholische oplossingen zijn ideaal als u onderweg bent. Bewaar ze ook daarvoor.

 

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 07/03/2011 - 18h14 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 23/11/2012 - 14h21

Institut Moncey

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maag-darmontsteking of buikgriep? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h06

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus , maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus . Wat in de volksmond buikgriep heet, is meestal een virale maag-darmontsteking.

Hoe voorkomt u winterkwaaltjes? Gepubliceerd op 10/02/2015 - 18h05

Een goede hygiëne is de beste manier om infectiekiemen te bestrijden. Matige kou en vochtigheid bevorderen de ontwikkeling van infecties. Bovendien verschansen we ons met de temperatuurdaling en de wind in onze warme 'burchten', wat de overdracht van...

Vijf tips om de winter te trotseren Gepubliceerd op 04/02/2014 - 11h27

De winter komt eraan en die zal u allicht kwetsbaarder maken. Wapen u dus zodat u de koude, virussen, stress, vermoeidheid en zelfs de beruchte winterdepressie kunt trotseren . Vijf tips om gespaard te blijven van al die ongemakken. Op het menu: spor...

Meer artikels