PUBLICITÉ

Wintersport: kies een goede zonnebril

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/02/2014 - 11h48
-A +A

Een bergvakantie kan niet zonder zonnebril. Iedereen weet wel dat de stralen van de zon ook in de bergen erg gevaarlijk zijn en dat ze ook het zicht kunnen aantasten.

Wat uw leeftijd ook is, wat u ook in de bergen doet, ook bij minder mooi weer, het dragen van een aangepaste zonnebril is een must.

PUB

Nooit zonder een zonnebril!

In de zomer en aan de zee is de reflex om een zonnebril te dragen zo goed als ingeburgerd. De zon is dan erg krachtig en de weerspiegeling van de stralen door zand en zee vergroten dat effect alleen maar.
Maar in de bergen is het dragen van een zonnebril helemaal nog geen reflex, en zeker niet bij betrokken weer. En dat is jammer, want de zonnestralen die weerspiegeld worden door de sneeuw zijn minstens net zo gevaarlijk als de stralen van de hete zomerzon. De sneeuw reflecteert 85% van de stralen, het zand 20% en het water 5 à 10%...

Wat zijn de risico's?

Oogontstekingen zijn aandoeningen die telkens weer kunnen opduiken en die men niet kan verzorgen. Ze komt voor bij wintersporters die geen of geen geschikte zonnebril dragen. De ontsteking treedt 5 à 24 uur na de blootstelling aan de zonnestralen op en ze zorgt voor roodheid, pijn, tranende ogen en lichtgevoeligheid.
Intense blootstelling aan de zon kan ook de oorzaak zijn van vroegtijdige leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een onomkeerbare aandoening die tot blindheid kan leiden.
De meest kwetsbare ogen zijn kinderogen. Het beschermingssysteem is bij kinderen namelijk nog niet volgroeid. Dat stadium wordt pas bereikt in de adolescentie. 

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 27/02/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/02/2014 - 11h48

Perscommuniqué van de Franse Association nationale pour l'amélioration de la vue (ASNAV), Frankrijk, 12 februari 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Skiërs: opgelet voor de ogen! Gepubliceerd op 04/02/2014 - 10h28

Ondanks de koude is de zon in de bergen zeer gevaarlijk voor de huid en de ogen. Men moet dus ook de ogen beschermen.

Zon of niet, ga nooit skiën zonder bril Geüpdatet op 02/03/2004 - 00h00

Sneeuwblindheid of hoornvliesontsteking door te veel UV-stralen kunnen uw wintersportvakantie verknallen. Ze voorkomen, is eenvoudig: draag altijd een zonnebril, zelfs als het bewolkt is.

Meer artikels