PUBLICITÉ

Wintermoeheid: zeven goeie tips om eraan te ontsnappen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2017 - 11h29
-A +A

Voelt u zich bij het begin van het koude seizoen moe en wordt dat gevoel week na week erger? Raakt u ’s ochtends niet uit bed of kunt u zich op het werk niet concentreren? Hebt u de indruk dat u constant ziek bent en zit uw humeur op een laag pitje? Misschien hebt u wel  last van wintermoeheid! Hieronder vindt u enkele goede gewoonten die u kunnen helpen om dit syndroom te voorkomen. Want wintermoeheid is allesbehalve een mythe. Het veroorzaakt  lichamelijke vermoeidheid en nerveuze klachten bij het naderen van de winter.

PUB

Eet evenwichtig, ondanks de winter!

Het zomerfruit en de zomergroenten zijn uit de winkelrekken verdwenen, maar dat betekent nog niet dat we nu minder evenwichtig moeten eten dan in de warme periode van het jaar! Profiteer van het seizoensfruit - dat is er ook in de winter - en haal zo veel mogelijk vitamines binnen dankzij de sinaasappelen, clementines, druiven, peren, appelen en kiwi’s. Maak allerlei soorten soep. Soep versterkt het lichaam door de vezels die het aanvoert en het water houdt de hydratering van ons lichaam op peil.

Opgelet: alcohol en calorierijke maaltijden kunnen een tijdelijk verwarmend gevoel geven, maar ze helpen totaal niet om de kou te bestrijden! Het is ook geen goed idee om nu met een streng vermageringsdieet te beginnen. Zo loopt u tekorten van voedingsstoffen op en verzwakt uw immuunsysteem. Alles is een kwestie van evenwicht!

Niet slapen tot s’ middags!

In de winter hebben we allemaal meer rust nodig om de kou, de sombere dagen en het korten van de dagen te trotseren. Maar om een herstellende slaap te hebben, is het belangrijk dat we op een vast tijdstip opstaan en gaan slapen. Ook in het weekend! Slaap ‘s zaterdags en ‘s zondags dus niet tot een gat in de dag! Het uur van opstaan en slapengaan mag niet meer dan een uur verschillen van dat in de week, anders raakt uw biologische klok ontregeld en voelt u de dagen erop de weerslag.

Mijd voor het slapengaan ook te rijkelijke maaltijden en lichtbronnen (televisie, computers, tablets, enz.). Door de kortere dagen is er ‘s winters veel minder licht is en kan het lichaam maar moeilijk een heel duidelijk onderscheid maken tussen dag en nacht, waardoor we moeilijker inslapen.

Bewegen!

Blijf niet de hele dag binnen cocoonen, met als excuus dat u energie moet sparen.

Regelmatige lichaamsbeweging is ‘s winters heel heilzaam, om verschillende redenen. Eerst en vooral omdat we dan endorfine produceren en sporten zo een uitstekend wapen tegen stress wordt.  Door de productie van dopamine voelen we ons na een sessie sporten ook weer vol energie en goedgemutst. Sporten stimuleert ook het afweersysteem en maakt ons lichaam beter bestand tegen de temperatuurschommelingen buiten. En dan hebben we het nog  niet over de heilzame werking van sport op de slaap.

De meest geschikte sportdisciplines voor de winter zijn zwemmen in warm water, zaalsporten of sporten in huis, en wandelen in de openlucht als het weer het toelaat.

Naar buiten zo gauw de zon schijnt!

Bij onze tips tegen vermoeidheid hoort zeker ook blootstelling aan daglicht.  Daglicht is zowel goed voor het moreel als voor het lichaam, vooral in putje winter als er weinig licht is. Het licht helpt het biologisch ritme te synchroniseren, en dus het ritme van de dag- en nachtcyclus. Blootstelling aan de zon ‘s ochtends of in de voormiddag stimuleert zo later op de avond de productie van melatonine, het hormoon dat ons helpt inslapen Ook serotonine, het hormoon dat onze stemming regelt, wordt gestimuleerd door de blootstelling aan zonlicht.

Tot slot nog dit: elke dag tien minuten de armen of benen blootstellen aan de zon volstaat om de nodige hoeveelheid vitamine D te produceren. Die vitamine speelt een cruciale rol in de botaanmaak en de mineralisering van het bot.

Zuivere lucht in de woning!

’s Winters brengen we  meer tijd binnen door dan in de zomer. Om te voorkomen dat de microben en andere toxische organismen onze woning koloniseren, moet u elke dag minstens 10 minuten luchten om de lucht te verversen.

Zet de verwarming ook niet te hoog, zeker niet in de slaapkamer. Bij een temperatuur van meer dan 19 graden doen we er langer over om in te slapen en is de lucht droger, waardoor de slijmvliezen van de neus, de keel en de ogen, maar ook de huid makkelijker uitdrogen.

Als iemand in het gezin ziek is, kunt u etherische oliën vernevelen, bijvoorbeeld etherische olie van ravintsara. Deze plant heeft bacteriëndodende eigenschappen en ze stimuleert het afweersysteem. Vernevel de olie maximaal 15 minuten, twee tot drie keer per dag. Hou kinderen onder de zeven jaar, mensen met epilepsie en astmalijders uit de buurt.

Winterziektes die ons vellen bestrijden!

Niets is zo vermoeiend als een griep in het hartje van de winter waardoor we enkele weken buiten strijd zijn. Prent dus vanaf nu iedereen in het gezin in dat ze regelmatig en grondig hun handen moeten wassen met zeep. Voor een efficiënt effect moet het hele oppervlak van de handen minstens 30 seconden geschrobd worden, ook de nagels en de vingertoppen. Alle luchtwegenvirussen en virussen die maag- en darmproblemen veroorzaken, worden namelijk via de handen verspreid.

Als u tot de groep van risicopersonen behoort, doet u er goed aan om u elke winter te laten inenten tegen griep. De complicaties van griep kunnen namelijk fataal zijn bij mensen met een verzwakt afweersysteem.

Stop met roken!

De winter is het ideale seizoen om te stoppen met roken, of toch het aantal sigaretten te verminderen. Het is minder aangenaam om naar buiten te moeten om een sigaret op te steken als het vriest of regent! Tabak is bovendien een heel irriterende stof voor de luchtwegen, het verergert bepaalde luchtwegenaandoeningen en vertraagt het genezingsproces, vooral van bronchitis. Tabak vermindert ook de hoeveelheid immunoglobulines in ons bloed  - die maken ons lichaam weerbaar tegen infecties - en verstoort de slaap.

Als de vermoeidheid ondanks een rustperiode en het navolgen van al deze goede tips toch aanhoudt, moet u naar de dokter om eventuele andere oorzaken te laten opsporen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/11/2015 - 15h49 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/12/2017 - 11h29

Site internet de l’Inpes et du ministère en charge de la santé Lasantépourtous.com Article Les bons gestes pour ne pas tomber malade cet hiver http://www.lasantepourtous.com/Infos-Sante/Les-bons-gestes-pour-ne-pas-tomber-malade-cet-hiver

 Article « 7 bienfaits de la lumière du soleil » Sciences et avenir http://www.sciencesetavenir.fr/sante/20140701.OBS2278/7-bienfaits-de-la-lumiere-du-soleil.html

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ