PUBLICITÉ

Wilt u weer gaan sporten? Volg de vijf tips van onze kinesist

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/01/2017 - 10h42
-A +A

Wil u weer gaan sporten?

Dat is een uitstekend idee, want de positieve effecten van sport op onze gezondheid zijn groot, zowel lichamelijk als mentaal.

Alleen: wees voorzichtig en begin zachtjes.

Kinesisten geven meestal vijf tips om de stap met succes te zetten.

PUB

Opnieuw sporten en slagen

Uw spieren laten werken en uw hart- en ademhalingsstelsel versterken is prima, maar doe het dan wel geleidelijk aan. Als u te snel van leer trekt en meteen voluit gaat, zou u wel eens snel vast kunnen komen te zitten. En de bedoeling is toch dat u duurzaam sport, minstens het hele schooljaar door.

We geven u 5 tips van kinesisten om u daarbij te helpen. Het zijn basisregels die elke sporter zou moeten respecteren tijdens en na elke sportsessie.

1) Warm u vooraf op

Hoe?

Stap een tiental minuten, eerst langzaam en dan sneller. Als u geen plaats hebt, doe het dan gewoon ter plaatse!

Waarom?

Omdat u zo geleidelijk aan uw hart- en ademhalingstelsel aan het werk zet. Zo stoomt u uw hart en longen klaar om hun werking van zuurstofleverancier aan de weefsels, en vooral de spieren, optimaal te vervullen.

2) Doe een reeks snelle oefeningen

Hoe?

Doe een aantal oefeningen van het type hiel en billen, doe daarna afwisselend oefeningen met de armen en benen van het type spreiden en dichtklappen, spring met de voeten samen, enz.

 
Waaroom?

U warmt zo uw spieren op en voorkomt ermee spierscheuren.

3) Hou uw evenwicht in de gaten

Hoe?

Ga op één voet steunen en probeer uw evenwicht te houden terwijl u kleine bewegingen met uw lichaam doet. Blijf zo'n dertig seconden in die houding en wissel dan van voet.

Waarom?

In de pezen en het inwendige oor zitten kleine receptoren die het evenwicht regelen en informatie naar de hersenen sturen. Het is verstandig om dit systeem voor een fysieke inspanning te activeren.

4) Bouw geleidelijk aan op en respecteer uw grenzen

Hoe?

Het ritme en de kracht van de oefeningen moeten altijd geleidelijk aan opgebouwd worden. Zorg er wel voor dat u uw grenzen niet overschrijdt. Ken met andere woorden uw grenzen.

Waarom?

Als u zich niet houdt aan deze regels, riskeert u uitgeput te raken en blessures op te lopen.

5) Vergeet na het sporten niet te stretchen

Hoe?

Dat hangt af van het soort sport dat u doet en van hoe zwaar uw spieren belast worden.

Waarom?

Stretchen voorkomt stijfheid. Het heilzame effect ervan kan 2 dagen aanhouden. Als u stretcht, krijgt u ook minder snel harde en pijnlijke spieren en dus ook geen krampen.
Dus: altijd stretchen, ook als u gehaast bent!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/01/2017 - 10h42

Egora.fr, 19 augustus 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw vorm terugvinden en behouden Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Hervind met een minimum aan inspanningen uw vorm! Het recept: een matige uithoudingssport met drie sessies van 20 minuten per week.

Klaar om te joggen? Test uzelf in tien stappen Geüpdatet op 21/09/2016 - 10h08

U hebt beslist: dit jaar doet u mee aan de 20 km van Brussel. Maar om bij de duizenden Belgen te kunnen horen die minstens vier uur per week hardlopen of joggen en een echt trainingsprogramma volgen, moet u eerst uw prestatievermogen testen. Prof. Vé...

Joggen… Klaar? Start! Geüpdatet op 29/08/2011 - 14h52

Misschien hebt u deze zomer even van het joggen geproefd en vond u het een prettige ervaring. Waarom het dan niet regelmatig blijven doen? Als u regelmatig jogt en u aan enkele voorzorgen houdt - zoals een goede uitrusting en een degelijke voorbereid...

Meer artikels