PUBLICITÉ

Wilt u uw risico op kanker met 30% verkleinen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2016 - 11h24
-A +A

Het is moeilijk daarop nee te zeggen, toch? Maar we kunnen ons ook moeilijk voorstellen wat ons risico zou kunnen verkleinen. En toch is het mogelijk, zonder een of ander duister wonderrecept. Integendeel zelfs, het is door de lessen van de heldere, rationele wetenschap toe te passen dat we ertoe kunnen komen…

PUB

Uw risico op kanker verkleinen: het kan!

Het is niet alleen mogelijk, maar ook niet eens zo ingewikkeld. U moet alleen de regels toepassen van  de Europese Code tegen Kanker, een initiatief van het IARC (International Agency for Research in Cancer).De code  baseert zich op de huidige wetenschappelijke inzichten in de oorzaken van kanker en is een samenvatting van de beste manieren om kanker zo weinig mogelijk kans te geven . Wie de tips volgt, kan het risico op sterfte door kanker met meer dan een derde verminderen, aldus het IARC. Misschien volgt u deze aanbevelingen al wel. Zoek het hier uit…

Twaalf regels om uw risico op kanker te verkleinen

1) Rook niet. Dat spreekt voor zich en u weet het ook, maar het kan nooit kwaad om het nog eens te herhalen! Hebt u hulp nodig? Op e-gezondheid vindt u tal van tips om te stoppen met roken.  Let wel, het is niet alleen een kwestie van sigaretten. Alle vormen van tabaksgebruik zijn kankerverwekkend: industriële of zelf gerolde sigaretten, de tabakspijp, maar ook pruimtabak en al de rest!

2) Ga nog een stapje verder en maak uw leef- en werkomgeving rookvrij. Respecteer en steun het rookverbod op de plaatsen waar u vaak komt; verbied het roken ook in uw woning.

3) Werk aan een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht is een risicofactor voor verschillende soorten kankers, het is dus van cruciaal belang dat u een evenwichtig en gezond gewicht hebt en houdt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de risico’s op hart- en vaataandoeningen…

4) Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt en grijp elke kans om te bewegen. Ga te voet - ook al is het maar een korte afstand -, loop als u te laat bent en doe natuurlijk ook twee of drie keer per week aan sport. Het zal u allemaal helpen om kanker te voorkomen.  En u wint er nog meer bij! Want lichaamsbeweging helpt niet alleen kanker voorkomen, het ondersteunt ook het herstel en voorkomt recidieven.

5) Eet gezond. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen die bekend staan als kankerverwekkend, zoals rood en bewerkt vlees (charcuterie, worst, enz.). Wees matig met zout en beperk ook de consumptie van voedingswaren met veel calorieën en  van gesuikerde frisdranken. Geef in uw dieet zo veel mogelijk plaats aan volkorengranen en -producten, peulvruchten, fruit en groenten.   

6) Drink zo min mogelijk alcohol. Het risico op kanker neemt toe vanaf één glas per dag voor vrouwen. Geen alcohol drinken is de beste optie om uw risico op kanker te verlagen.

7) Vermijd te veel blootstelling aan de zon. Ga niet naar de zonnebank en bescherm u en uw gezin tegen de zon. Zeker kinderen mogen niet blootgesteld worden aan de zon, neem dus de nodige voorzorgen.

8) Als u een beroep uitoefent waarin  u risico loopt op blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, moet u de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften volgen.

9) Ga na of u in uw woning blootgesteld bent aan straling door hoge radonconcentraties. Op de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle vindt u al de nodige informatie, zoals de radonconcentratie in uw gemeente of de maatregelen die u moet nemen om u te beschermen.

10) Voor vrouwen:  borstvoeding geven verlaagt uw risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende middelen tijdens de menopauze en ga eventueel op zoek  naar alternatieven. De hormoonsubstitutietherapie verhoogt namelijk het risico op bepaalde soorten kankers.

11) Sommige vaccins helpen kanker voorkomen. Het hepatitis B-vaccin wordt aanbevolen  voor pasgeborenen omdat het bescherming biedt tegen leverkanker.  Het vaccin tegen het humaan papillomavirus wordt aanbevolen voor jonge meisjes. Dit vaccin helpt het aantal gevallen van baarmoederhalskanker verminderen.

12) Neem deel aan de georganiseerde screeningprogramma’s voor borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Deze onderzoeken kunnen levens redden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2016 - 11h24

http://www.prolongitudine.be/

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Orale seks en het papillomavirus Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Ook orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherm...

Europese code tegen kanker Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Kanker is een ernstig volksgezondheidsprobleem en een belangrijke oorzaak van een vroegtijdige en vermijdbare dood in de Europese Unie. Om daar iets aan te doen, werd een nieuw preventie-instrument ontwikkeld: de "Europese code tegen kanker", uitgege...

Nierkanker: naar een 'antirecidiefvaccin' Geüpdatet op 23/03/2004 - 00h00

Eén van de typische kenmerken van nierkanker is dat de kans om te hervallen groot is. Vandaar dat onderzoekers op het idee zijn gekomen om een vaccin te ontwerpen dat de recidiefrisico's vermindert.

Meer artikels