PUBLICITÉ

Wijst uw gebruik van internet op een depressie?

Article créé le 05/06/2012 - 10h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 10h59
-A +A

Volgens een recente studie kan de manier waarop we surfen problemen van depressie verraden.

Maar het web kan ook een remedie zijn tegen depressies.

PUB

Depressie en internetgebruik

Niet het internet zelf leidt tot depressies, maar wel bepaalde gedragspatronen tijdens het surfen.

Dat is alvast de mening van de Amerikaanse onderzoekers die de studie hebben uitgevoerd (1).

 

De gedragspatronen die bij studenten in verband werden gebracht met een depressie zijn:

  • Veelvuldig en verstokt gebruik van websites voor het delen van bestanden (websites waar men films, muziek of spelletjes downloaden)
  • Lukraak surfen op internet en van de ene website naar de andere hoppen. Dat wijst op concentratieproblemen, een veel voorkomend symptoom bij depressies.
  • Intensief gebruik van chatsites (online praten).

 

Let wel, deze gewoonten veroorzaken niet de depressie per se, maar kunnen ze onthullen. De onderzoekers onderstrepen ook dat de link tussen depressies en het bezoeken van websites waar men online gesprekken kan voeren, misschien wel de hulp is die neerslachtige mensen in deze chatsites vinden.

 

Depressies en internet: ook een goede manier om hulp te vinden

Internet is voor depressieve mensen een mes dat aan twee kanten snijdt. Door hun kwetsbaarheid kunnen ze met de verkeerde mensen in contact komen (dat kan trouwens ook elders).  Overdadig gebruik van internet kan een gevoelig iemand ook isoleren van zijn omgeving. Dat is gevaarlijk, zeker als de psychische aandoening er al is.

Toch kan het web ook een krachtig instrument en wapen tegen depressie zijn. Chatsites of forums zijn een goede manier om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt of meemaken, ook als ze geografisch ver van elkaar verwijderd zijn of geen andere raakpunten hebben. Er bestaan ook persoonlijke blogs of andere websites waar mensen hun ervaringen vertellen.

 

Voor mensen die depressief zijn, is het heel belangrijk te beseffen dat ze niet alleen zijn met hun ziekte en dat ze er ook uit kunnen geraken.

 

Er bestaan ook websites die zich specifiek wijden aan de strijd tegen depressie, zoals het Centrum voor Zelfmoordpreventie. Het centrum heeft een forum waar mensen zich vrij kunnen uiten of waar mensen met problemen informatie kunnen uitwisselen.

 

Als u zich depressief voelt, hoeft u dus niet bang te zijn van internet. Maar gebruik wel uw gezond verstand als u surft!

Billet initialement publié le 05/06/2012 - 10h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 10h59
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Bij vrouwen werken bepaalde periodes een depressie in de hand Geüpdatet op 29/07/2008 - 00h00

De vrouwelijke hormonen hebben een invloed op veel aspecten van de gezondheid. Ze kunnen ook stemmingsstoornissen zoals depressies uitlokken. De maandstonden, de periode die volgt op de bevalling, en de premenopauze zijn risicofactoren die kunnen lei...

Depressies tasten ook het lichaam aan Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Artsen hanteren vooral psychologische criteria om een depressie te identificeren. Nochtans komt de ziekte ook lichamelijk tot uiting. Wat zijn de fysieke gevolgen van een depressie?

Meer artikels