PUBLICITÉ

Wii Sport is geen sport!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/01/2008 - 00h00
-A +A

Wii, een spelconsole van de nieuwste generatie, is een groot succes. Bij sommige van de spelletjes wordt gevraagd om bepaalde bewegingen te doen voor het scherm. Gaat het om lichaamsbeweging? Niets is minder zeker...

PUB

De Wii, de spelconsole die eind 2006 voorgesteld werd aan de wereldpers, is een groot succes in de verkoop. Dat succes is gedeeltelijk te wijten aan de originele bediening: men speelt niet of niet alleen door knopjes op een controller, maar ook door het bewegen van de controller die gevoelig is voor beweging en voor posities. Bij een aantal van die spelletjes wordt gebruik gemaakt van die extra mogelijkheden, zoals bij Wii Sports waarbij je tennis-, boks, bowling of golfbewegingen moet uitvoeren.

Een Engelse studie

Britse onderzoekers wilden te weten komen of bij het spelen van dit soort spelletjes het energieverbruik significant hoger is dan bij standaardspelletjes die men gewoon al zittend speelt. Het antwoord was ja.
De bewegingen zijn soepeler, het hele lichaam wordt gemobiliseerd en soms wordt ook gevraagd om rechtop staand te spelen. Het energieverbruik neemt dan ook toe. Maar die toename kan men niet indrukwekkend noemen. Wetenschappers berekenden het aantal verbruikte calorieën: bij een klassiek spelletje ging het om 125,5 calorieën, bij een 'sportspel' 202,5. Gemiddeld worden bij een actief spelletje 65% meer calorieën verbruikt. Het energieverbruik is goed voor 60 kcal per speeluur, wat net zoveel is als een half yoghurtje met 0% vetstoffen.

Nee dus

Het besluit? Ook al verbruikt men bij 'sportieve' spelletjes meer calorieën en worden kinderen aangemoedigd om te bewegen, sporten mag men het niet noemen. De grens van twee uur videospelletjes per dag mag niet overschreden worden en men moet ervoor zorgen dat een kind elke dag minstens een half uur lichaamsbeweging krijgt. Wii-fans die gewicht willen verliezen, moeten wachten op een nieuw accessoire (een interactieve weegschaal) en een specifiek programma om lichaamsbeweging te stimuleren en te controleren. Dat zal wel meer kosten dan een rondje lopen in het park. . . Waar wacht u nog op?!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe gaat snelwandelen in zijn werk? Geüpdatet op 24/07/2014 - 17h31

Wandelen is de meest natuurlijke en de makkelijkste lichamelijke activiteit die er bestaat. Iedereen kan het aan, tenzij er natuurlijk medische contra-indicaties zijn. De snelle versie - het snelwandelen - is zelfs een Olympische discipline . Wilt u...

Arginine verdacht gemaakt Geüpdatet op 30/12/2008 - 00h00

Arginine is een molecule die heel erg in is. Het zit in de vorm van poeder in supplementen die de spiermassa zouden doen toenemen en ook in een aantal energiedrankjes.

Meer artikels