De grote meerderheid van de ouders is vandaag goed vertrouwd met de veiligheidsvoorschriften om wiegendood te voorkomen: de baby op de rug te slapen leggen, zorgen dat er niets in het bed of de wieg rondslingert, enz. Maar volgens een recente studie worden deze aanbevelingen makkelijk vergeten als de baby in de loop van de nacht wakker wordt.

Hoe kunnen we wiegendood voorkomen?
We spreken van wiegendood als baby’s in hun eerste levensjaar plotseling en onverwacht in hun slaap overlijden hoewel ze ogenschijnlijk gezond zijn. Vandaag gebeurt dit nog maar heel zelden - bij minder dan één op de 10.000 kinderen. Toch is wiegendood nog altijd de eerste doodsoorzaak bij borelingen (tussen 0 en 1 jaar).
Er zijn risicofactoren voor wiegendood waar we geen invloed op hebben, zoals de ontwikkelingsgraad van het zenuw- en ademhalingstelsel van de baby en ziektes. Maar ook de omgeving waarin de baby slaapt, speelt een rol. Daarom worden bepaalde aanbevelingen regelmatig herhaald voor jonge ouders:
- Zorg dat de baby altijd op zijn rug ligt.
- Gebruik een stevige matras met dezelfde afmetingen van de wieg of het bedje.
- Let erop dat er behalve de baby niets anders in het bedje ligt: geen hoofdkussens dus, geen strook om het bed, geen dekbed, geen knuffels, enzovoort. Alleen de baby, warm ingeduffeld in een trappelzak.
Andere aanbevelingen die niet met het bedje zelf te maken hebben: niet roken in huis (of liefst helemaal niet roken), de kamer best niet boven de 20°C verwarmen, enz.
Preventie van wiegendood bij pasgeboren baby’s: de hele nacht lang!
In de studie werden camera’s in de kamers van de pasgeboren baby’s geplaatst om zo objectieve gegevens te verkrijgen over het gedrag van de ouders. De resultaten waren voor de auteurs ronduit teleurstellend. Zo bleek dat de ouders de preventierichtlijnen veel minder goed opvolgen dan voorheen gedacht werd. In vroegere studies moesten de ouders gewoon vragen beantwoorden over hun gewoonten. Maar als we op het terrein zelf kijken naar wat er echt gebeurt, krijgen we heel andere dingen te zien! Zo blijkt het gros van de baby’s met voorwerpen te slapen die niet in het bedje of de wieg thuishoren, zoals dekbedden of hoofdkussens, stroken rond het bed, knuffeldieren, enz. Allemaal voorwerpen dus die risico’s inhouden.
De ouders lijken de veiligheidsregels nochtans te kennen. Zo’n 80% van de baby’s liggen aan het begin van de nacht wel degelijk op hun rug en in hun eigen bedje. Maar als de baby in de loop van de nacht wakker wordt - wat de meeste baby’s tot de zesde of achtste maand doen - krijgen we iets heel anders te zien! Met drie maanden blijken 93% van de baby’s aan het begin van de nacht in hun eigen bedje te slapen. Maar als ze wakker geweest zijn, is dat nog maar 11%! De rest ligt dan bij de ouders in bed, en zo’n bed is per definitie niet geschikt voor een baby.
Batra, E.K. et al., Pediatrics, septembre 2016.
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/08/11/peds.2016-1533
http://www.one.be/uploads/tx_ttproducts/datasheet/Brochure_Mort_Subite.pdf