PUBLICITÉ

Wiegendood: veiligheids-maatregelen gelden de hele nacht!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 09h40
-A +A

De grote meerderheid van de ouders is vandaag goed vertrouwd met de veiligheidsvoorschriften om wiegendood te voorkomen: de baby op de rug te slapen leggen, zorgen dat er niets in het bed of de wieg rondslingert, enz. Maar volgens een recente studie worden deze aanbevelingen makkelijk vergeten als de baby in de loop van de nacht wakker wordt.

PUB

Hoe kunnen we wiegendood voorkomen?

We spreken van wiegendood als baby’s in hun eerste levensjaar plotseling en onverwacht in hun slaap overlijden hoewel ze ogenschijnlijk gezond zijn. Vandaag gebeurt dit nog maar heel zelden - bij minder dan één op de 10.000 kinderen. Toch is wiegendood nog altijd de eerste doodsoorzaak bij borelingen (tussen 0 en 1 jaar).

Er zijn risicofactoren voor wiegendood waar we geen invloed op hebben, zoals de  ontwikkelingsgraad van het zenuw- en ademhalingstelsel van de baby en ziektes. Maar ook de omgeving waarin de baby slaapt, speelt een rol. Daarom worden bepaalde aanbevelingen regelmatig herhaald voor jonge ouders:

  • Zorg dat de baby altijd op zijn rug ligt.
  • Gebruik een stevige matras met dezelfde afmetingen van de wieg of het bedje.
  • Let erop dat er behalve de baby niets anders in het bedje ligt: geen hoofdkussens dus, geen strook om het bed, geen dekbed, geen knuffels, enzovoort. Alleen de baby, warm ingeduffeld in een trappelzak.

Andere aanbevelingen die niet met het bedje zelf te maken hebben: niet roken in huis (of liefst helemaal niet roken), de kamer best niet boven de 20°C verwarmen, enz.

Preventie van wiegendood bij pasgeboren baby’s: de hele nacht lang!

In de studie werden camera’s in de kamers van de pasgeboren baby’s geplaatst om zo objectieve gegevens te verkrijgen over het gedrag van de ouders. De resultaten waren voor de auteurs ronduit teleurstellend. Zo bleek dat de ouders de preventierichtlijnen veel minder goed opvolgen dan voorheen gedacht werd. In vroegere studies moesten de ouders gewoon vragen beantwoorden over hun gewoonten. Maar als we op het terrein zelf kijken naar wat er echt gebeurt, krijgen we heel andere dingen te zien! Zo blijkt het gros van de baby’s met voorwerpen te slapen die niet in het bedje of de wieg thuishoren, zoals dekbedden of hoofdkussens, stroken rond het bed, knuffeldieren, enz. Allemaal voorwerpen dus die risico’s inhouden.

De ouders lijken de veiligheidsregels nochtans te kennen. Zo’n 80% van de baby’s liggen aan het begin van de nacht wel degelijk op hun rug en in hun eigen bedje. Maar als de baby in de loop van de nacht wakker wordt - wat de meeste baby’s tot de zesde of achtste maand doen - krijgen we iets heel anders te zien! Met drie maanden blijken 93% van de baby’s aan het begin van de nacht in hun eigen bedje te slapen. Maar als ze wakker geweest zijn, is dat nog maar 11%! De rest ligt dan bij de ouders in bed, en zo’n bed is per definitie niet geschikt voor een baby.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 09h40

Batra, E.K. et al., Pediatrics, septembre 2016.
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/08/11/peds.2016-1533
http://www.one.be/uploads/tx_ttproducts/datasheet/Brochure_Mort_Subite.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wiegendood: leve de fopspeen! Gepubliceerd op 16/09/2016 - 10h15

Hoe verrassend het ook mag lijken: de fopspeen vermindert het risico op wiegendood met 92 %! Meer nog: de fopspeen doet de schadelijke effecten teniet van de risicofactoren, zoals op de buik liggen, slapen in het bed van de ouders of een te soepele m...

Zijn slaapzakken te zwaar voor premature baby’s? Gepubliceerd op 15/09/2016 - 17h14

Een premature baby in een slaap- of trappelzak steken, heeft een nefaste invloed op zijn gedrag. Tot die conclusie komt een recente Franse studie. Hoe moeten we pasgeboren - en dus kwetsbare - kinderen dan te slapen leggen?

Meer artikels