PUBLICITÉ

Wie zijn die seksuele delinquenten?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 14/06/2011 - 15h45
-A +A

Heeft hij een vrouw lastiggevallen of verkracht? Dan moet hij ziek zijn! Dat is de reactie van iemand met een gezonde seksuele drift die het niet begrijpt en die meteen denkt dat de delinquent in kwestie aan een of andere pathologie lijdt. Maar hoe zit het in de werkelijkheid?

PUB

Slechts 4% van de seksuele delinquenten zijn geesteszieken


De gedachte dat seksuele delinquenten psychiatrische patiënten zouden zijn, is een verleidelijk idee. Waarom? Omdat ze in dat geval in zekere zin 'onschuldig' zouden zijn en men er dus zou kunnen aan denken hen geen gevangenis- of andere straf op te leggen, maar wel een verplichte behandeling die de straf zou kunnen vervangen. Toch "zijn strafbare feiten op zich nooit gevallen van ziekten, in die zin dat men zelfs met de beste bedoelingen straf en behandeling niet met elkaar mag verwarren". (1)

De enkele delinquenten die geestesziek zijn, kunnen bijvoorbeeld schizofreen zijn, waarbij de verkrachting als het ware in een delirium plaatsvindt.

 

Wie zijn die seksuele delinquenten?

Om het even wie? In sommige omstandigheden, zoals een gewapend conflict, kunnen heel wat mannen seksuele delinquenten worden. Groepsverkrachtingen treffen dikwijls vrouwen van het vijandelijke kamp en kunnen in bepaalde gevallen zelfs systematisch gebeuren. In deze context kunnen de betrokken mannen sociaal zeer goed functioneren in vredestijd. Het risico op recidive is dan ook zeer beperkt.

En hoe zit het met groepen seksuele delinquenten? Groepsverkrachtingen zijn dikwijls het werk van groepen mannen die psychostimulantia genomen hebben. Binnen de groep is er vaak een bijzonder agressieve leider. Verkrachtingen van mannen zijn in dit geval niet zeldzaam.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 14/06/2011 - 15h45
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn z...

Meer artikels