PUBLICITÉ

Wie loopt een risico op een tekort aan vitaminen en mineralen en waarom?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2008 - 00h00
-A +A

We weten allemaal wel dat we meer vitaminen en mineralen zouden moeten consumeren, maar waar kan je die vitaminen en mineralen vinden en hoeveel moet je ervan hebben? Dat zijn vragen waarop we niet zo meteen een antwoord vinden.

PUB

Ziek of niet

Sommige tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen ziekten veroorzaken: een tekort aan vitamine C kan scheurbuik veroorzaken, een tekort aan ijzer bloedarmoede, enz.
Meestal bedoelt men met een tekort een onvoldoende aanvoer van bepaalde stoffen die niet gepaard gaat met specifieke symptomen, maar wel met diverse stoornissen en al even diverse symptomen, vooral als er sprake is van verschillende tekorten.

Een gebrek of een tekort aan vitaminen en mineralen?

De frequentie van ziekten die veroorzaakt worden door een aanzienlijk tekort is sterk gedaald in ontwikkelde landen. Maar matige tekorten komen nog altijd voor. Dat is bijvoorbeeld het geval met vitamine C, vitamine E, magnesium, bètacaroteen, zink, selenium…
Er zijn heel wat mogelijke oorzaken voor een tekort aan vitaminen of mineralen. Het gaat daarbij om oorzaken die te maken kunnen hebben met economische, pathologische, voedings- en gedragsfactoren.
Als u de factoren kent, kunt u ze aanpakken. Kent u ze niet, dan kunt u met uw huisarts praten over een geschikte remedie. Idealiter kan dat door de voeding aan te passen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/08/2008 - 00h00 Syndicat de la diététique et des compléments alimentaires, Persconferentie, mededeling van dr. Jean-Michel Lecerf, diensthoofd voeding, Institut Pasteur de Lille, juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eet u gezond tijdens de winter! Gepubliceerd op 03/11/2016 - 11h45

Wacht niet tot plots virussen en andere bacteriële infecties toeslaan , maar wapen u met mes en vork tegen winterkwalen. Heel wat producten versterken immers uw immuunsysteem dankzij hun rijkdom aan vitamines en mineralen .

Vlees : fabels en feiten Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

Test uw kennis van mineralen Geüpdatet op 01/11/2004 - 00h00

Sommige mineralen zijn onmisbaar voor onze gezondheid omdat ze een cruciale rol vervullen bij het celmetabolisme. We onderscheiden daarbij macro-elementen en oligo-elementen; die laatste zijn slechts in sporenhoeveelheden aanwezig in ons lichaam. Een...

Vegetarisch eten: wat zijn de risico's? Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Geen vlees eten of geen enkel product van dierlijke oorsprong, dat is een vegetarisch of veganistisch dieet. Beide voedingswijzen kunnen voor tekorten zorgen, maar wij vertellen u alvast hoe u die kunt vermijden.

Meer artikels