PUBLICITÉ

Wie kilo’s kwijt wil, moet vooral niet diëten!

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 26/05/2015 - 15h02
-A +A

Nu de vakantie voor de deur staat, doen de diëten weer hun intrede in de vrouwenbladen. Maar welk dieet moeten we kiezen? Geen enkel, antwoordt voedingsdeskundige Patrick Van Alphen resoluut.

PUB

Diëten is de beste manier om te verdikken

Vraag alle voedingsdeskundigen die mensen met obesitas behandelen naar hun mening over diëten en ze zullen bijna allemaal hetzelfde antwoorden: hun patiënten hebben een hoop diëten uitgeprobeerd, maar zijn er niet mee vermagerd. Integendeel zelfs! Kuren veronderstelt dat u tijdelijk een inspanning leveren, maar daarmee kunt u geen blijvend gewichtsverlies bereiken!

Laat u dus niet verleiden door wonderdiëten die u een gewichtsverlies van vijf kilo in twee weken beloven.

 

Beter leren eten

De enige manier om eens en voorgoed uw overtollige kilo’s kwijt te raken is uw eetgewoonten herzien, bewegen en geduld oefenen. Als u nog geen 40 jaar bent, kunt u door andere en betere eetgewoonten op een gewichtsverlies van twee tot vier kilo per maand hopen. Als u ouder bent, op één tot twee kilo. Om nog meer te vermageren moet u zichzelf te veel beperkingen opleggen en zult u gegarandeerd weer bijkomen zo gauw u weer normaal gaat eten.

Maar wat moeten we verstaan onder "goed eten"? Volgens Patrick Van Alphen moeten we daarvoor terugkeren naar de voeding van onze voorouders. Wat houdt dat in?

  •  ‘s Morgens eten als een koning: het ontbijt moet de stevigste maaltijd van de dag zijn (volkorenbrood, eieren, omega 3, ham, melkproducten).
  •  ‘s Middags eten als een prins: het middagmaal is een volwaardige maaltijd die bestaat uit vlees, groenten en - met mate - zetmeelhoudende producten.
  • ‘s Avonds eten als een bedelaar: het avondmaal moet licht zijn en mag geen zetmeelhoudende producten bevatten. ’s Winters kan dat een soep van groene groenten zijn met wat vlees en een paar sneetjes volkorenbrood, ’s zomers een gemengde salade.

Daarnaast moet u ook de gewoonte aannemen om alles wat suiker bevat uit uw voeding te bannen.

$$Om te vermageren moet u bewegen en nog eens bewegen!

Goed eten volstaat niet om de kilo’s te zien slinken. U moet de opgenomen calorieën ook verbranden. Dat betekent daarom niet dat u zich moet inschrijven in een fitnesscentrum als joggen op de loopband of in groep zweten uw ding niet is.

U kunt ook heel simpelweg de gewoonte aannemen om het u in uw dagelijkse leven iets minder makkelijk te maken:

  • Ga met de fiets of te voet naar het werk,
  • Neem de lift niet meer,
  • Maak in het weekend lange wandelingen of fietstochten,
  • Waarom niet de rollerskates aanbinden, enz.

Kortom, grijp elke kans om te bewegen. Ideaal is volgens dr. Van Alphen om u een hometrainer aan te schaffen en voor het televisiescherm te fietsen. Het zal al heel gauw een gewoonte worden en u zult niet eens het gevoel hebben dat u werkt.

Initialement publié par gezondheidsjournaliste le 30/04/2012 - 10h46 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 26/05/2015 - 15h02

Patrick Van Alphen, voedingsdeskundige in het Brussels Weight Loss Center CHU Saint-Pierre

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Rommeny

Wat als men wel boven de 40 is?

PUBLICITÉ
Lees ook
Diëten: wat is een gevaarlijk dieet en waarom? Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

In de lente zijn allerlei diëten waarmee we nog snel enkele kilo’s willen kwijtraken voor de zomer heel populair. Al deze snelle vermageringskuren, of crashdiëten zijn gevaarlijk. Ze effenen allemaal het pad voor obesitas. Sommige kunnen zelfs onze g...

Het is lente, de tijd van de voorjaarskuren... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h30

Het is weer zover! De chocolade van de paashaas is nog niet goed uit de etalages van de bakkers en patisserieën, of lente, het seizoen van de voorjaarskuren trekt alweer op gang.

Hoe kunnen we de obesitastrend tegengaan? Geüpdatet op 04/10/2013 - 11h06

Obesitas slaat zowat overal in de westerse wereld toe en neemt stilaan de proporties van een epidemie aan . Het begint met een paar overtollige kilo’s en die kunnen makkelijk oplopen, zeker bij mensen die obesitas bevorderende genen hebben. Maar valt...

Wanneer en hoe afvallen? Gepubliceerd op 16/06/2014 - 17h23

U bent een paar kilootjes meer, u hebt er een paar verloren, daarna bent u weer aangekomen ... U vindt uzelf te dik en u weet geen raad meer en komt op een vrije dag dan ook liever niet onder de mensen... Wel, u bent niet alleen! Maar bent u echt wel...

Meer artikels