PUBLICITÉ

Werkt vitamine B9 preventief tegen gehoorverlies?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 16/01/2007 - 00h00
-A +A

Naarmate we ouder worden, verliezen we elke dag trilhaarcellen, die geluidssignalen doorsturen naar de hersenen. Uit een Nederlandse studie blijkt dat een hoge inname van vitamine B9 dit verschijnsel zou kunnen vertragen.

PUB

Gehoorverlies is onvermijdelijk met ouder worden, maar kan wel afgeremd worden, onder meer door overmatige blootstelling aan lawaai (discmen met te hoog geluidsvolume, oorbescherming bij werken in een lawaaierige omgeving enz.) te vermijden. Ook voeding zou merkwaardig genoeg bescherming kunnen bieden, vooral dan foliumzuur, beter bekend als vitamine B9 of als folaten.

Dé vitamine voor zwangere vrouwen

Een toekomstige mama moet voldoende folaten innemen bij de bevruchting en bij het prille begin van de zwangerschap. Folaten verminderen immers significant de risico's op groeiachterstand of zware misvormingen bij de baby. Die misvormingen ontstaan tijdens de eerste vier weken van de zwangerschap, wanneer de toekomstige
moeder vaak nog niet weet dat ze een kindje verwacht. Vandaar dat het belangrijk is dat ze voldoende folaten inneemt VOOR de zwangerschap, door veel groenten en fruit te eten (jawel, daar zijn ze weer!), eventueel aangevuld met supplementen.

Folaten zijn echter niet alleen zinvol voor zwangere vrouwen. Steeds meer studies benadrukken het belang van deze vitamine voor de gezondheid van de slagaders. Folaten verminderen immers samen met vitamine B12 en B6 de hoeveelheid homocysteïne in het bloed. Dit aminozuur wordt beschouwd als agressief voor de bloedvaten, en precies op dat gevaar wijzen de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en van het universitaire ziekenhuis van Maastricht in Nederland.

Invloed van vitamine B9 op het gehoor?

Ze volgden drie jaar lang 728 mannen en vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Die namen elke dag willekeurig een supplement van 800 mcg vitamine B9 of een placebo. Bij de start van de studie bedroeg de gemiddelde gehoordrempel voor lagefrequentietonen (0,5 tot 2 kHertz) 11,7 decibel. Bij hogefrequentietonen (4 tot 8 kHertz) bedroeg die drempel 35 decibel. Na drie jaar stegen beide drempels met 1 decibel in de foliumzuurgroep , tegen 1,7 decibel in de placebogroep, maar alleen voor
lagefrequentietonen.

Dat verschil zou volgens de auteurs verklaard kunnen worden door de hoge concentraties homocysteïne die werden vastgesteld bij de studiegroep. Dit aminozuur wordt namelijk uitgescheiden uit het lichaam door foliumzuur. Het verband met ons gehoor moet echter nog uitgediept worden, en de resultaten - die zo verrassend zijn dat je je... oren niet gelooft - nog bewezen. Maar als dit op grotere schaal bevestigd wordt, zou gezonder eten het gebruik van hoorapparaten aanzienlijk kunnen verminderen, aldus een Amerikaanse onderzoeker die de studiebevindingen becommentarieerde!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 16/01/2007 - 00h00

Durga J et al. Ann Intern Med. 2007 Jan 2;146(1):1-9.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Plannen voor een baby? Vergeet de folaten niet! Gepubliceerd op 18/11/2014 - 09h25

De ideale voorbereiding op een zwangerschap begint voor u in verwachting bent. Nog voor u aan het grote avontuur begint, moet u drie cruciale stappen zetten: sigaretten afschaffen, regelmatig aan lichaamsbeweging doen en werk maken van een gevarieerd...

Vitamine B9 biedt bescherming tegen darmkanker Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Vitamine B9 of foliumzuur heeft talrijke heilzame effecten op de gezondheid. Recent is in een internationaal tijdschrift voor oncologie een artikel gepubliceerd dat stelt dat foliumzuur vrouwen beschermt tegen colonkanker. Vrouwen die veel foliumzuur...

B9: de zwangerschapsvitamine bij uitstek, ook voor mannen! Geüpdatet op 01/04/2008 - 00h00

Folaat of vitamine B9 wordt aanbevolen aan vrouwen om het risico op aangeboren afwijkingen van de baby te doen dalen. Een nieuwe Amerikaanse studie wijst er op dat de voeding van de vader ook een weldoende impact kan hebben op de conceptie.

Meer artikels