PUBLICITÉ

Werk en gezondheid: zeggen wat u denkt, is goed voor het hart

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2016 - 12h36
-A +A

Hebt u de neiging om op het werk op de achtergrond te blijven om zodoende alle mogelijke conflictsituaties te vermijden?

Dat is vaak de gemakkelijkste oplossing, maar daarom niet meteen goed voor uw gezondheid. Dat is althans het besluit van een aantal Zweedse onderzoekers.

PUB

Meer risico's voor het hart wanneer men alles opkropt

Recente onderzoeken hadden reeds aangetoond dat wie op het werk problemen of conflicten stilzwijgend of zonder iets te laten merken ondergaat (d.w.z. zonder de gevoelens uit te drukken die gepaard gaan met een onterechte behandeling), meer risico loopt op cardiovasculaire problemen.

De Zweedse onderzoekers hebben nu gedurende verschillende jaren 2755 mannen zonder hartproblemen gevolgd. Deze studie bevestigt dat er ook een verband bestaat met afzonderlijke hartziekten (plotse dood, hartinfarct). Ze toont ook aan, en dat is wellicht zeer belangrijk, dat het risico proportioneel is: hoe minder de testpersonen blijk gaven van hun woede of ontevredenheid in geval van onrechtvaardigheid op het werk, des te groter het risico voor hun hart.

Stilzwijgend conflicten ondergaan op het werk

Wat bedoelt men met stilzwijgend conflicten ondergaan? Doodeenvoudig de situatie ondergaan zonder dat u naar buiten toe iets laat merken. Dit uit zich in strategieën zoals de ruimte verlaten wanneer daar iets aan de hand is of zelfs helemaal niet reageren, hoewel we ervan overtuigd zijn dat ons onrecht is aangedaan.

Dit soort gedrag is verre van uitzonderlijk. Het is dus belangrijk dat u weet dat dergelijke houding slecht is voor uw gezondheid. We mogen het gevaar nochtans ook niet gaan overdrijven: bij de 2755 mannen die gedurende 10 jaar gevolgd werden, werden 47 hartaandoeningen vastgesteld, weliswaar niet allemaal dodelijk. We mogen echter niet vergeten dat alle testpersonen bij het begin van het onderzoek geen enkel probleem hadden met hun hartgezondheid.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/04/2016 - 12h36

Leineweber C, Westerlund H, Theorell T et al., Journal of Epidemiology and Community Health, 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Diabetes en werk Gepubliceerd op 09/11/2012 - 11h12

Diabetespatiënten mogen om het even welk beroep uitoefenen , mits enkele kleine aanpassingen op het werk en voldoende begrip van hun collega's. Uiteraard is ook een goede zelfkennis noodzakelijk, zodat ze hun reacties en behoeften goed inschatten en...

Hoe kritiek op een collega uiten? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 16h20

Als collega's hun werk afroffelen of menen dat alles veroorloofd is, zou men hen wel eens van antwoord willen dienen. Maar hoe kan men een medewerker bekritiseren? Enkele tips van psychiater en consulent François Lelord.

Meer artikels