PUBLICITÉ

Werelddag van de Beroerte: weet u wat atriale fibrillatie is?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/10/2014 - 15h20
-A +A

Atriale fibrillatie is een van de oorzaken van een cerebrovasculair accident (CVA), beter bekend als beroerte.

Vandaag is het Werelddag van de Beroerte. Dit jaar wordt er speciaal aandacht besteed aan deze hartritmestoornis die het risico op een ernstige CVA vervijfvoudigt.

PUB

CVA: op twee na belangrijkste doodsoorzaak in België

In België worden er elk jaar 52 CVA’s per dag gemeld, dat zijn 19.000 slachtoffers per jaar. Vijfduizend daarvan overlijden in de maand die erop volgt, zesduizend mensen lopen een blijvende handicap op.

Vooral oudere mensen worden getroffen, al zijn ze niet de enigen. Een kwart van de CVA’s treedt op bij mensen jonger dan 65 jaar. Daaronder zijn er ook kinderen. Ook vrouwen onder de 65 jaar blijven almaar minder gespaard. Het aantal gevallen bij vrouwen steeg met 19 % tussen 2002 en 2010.  

Atriale fibrillatie, een van de oorzaken van CVA

Het risico op een CVA ligt vijf keer hoger bij patiënten met atriale fibrillatie (ook wel auriculaire fibrilatie genoemd). CVA’s als gevolg van atriale fibrillatie zijn bovendien veel zwaarder: 30% van de slachtoffers overlijdt binnen de maand, 50% binnen het jaar. Atriale fibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis.

Dit zijn de alarmsignalen van een CVA; bel meteen de hulpdiensten (MUG) op als ze voorkomen:

  • Plots optredende stramheid, gevoelloosheid of verlamming in een van de ledematen (het moeilijk of helemaal niet meer kunnen bewegen van een arm, een been of de hele rechter- of linkerlichaamshelft).
  • Spraakstoornissen (plotseling verlies van de spraak, de woorden niet meer vinden of begrijpen).
  • Gezichtsproblemen (plotseling gezichtsverlies aan één oog).
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/10/2014 - 15h20

Perscommuniqué Bayer HealthCare, oktober 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Boezemfibrilleren vergroot de kans op een CVA Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h47

Kent u de verschillende hartritmestoornissen? De meest voorkomende en de gevaarlijkste is boezemfibrilleren, ook bekend als voorkamerfibrilleren. Het fenomeen vervijfvoudigt uw kans op een CVA. We verkennen de verbanden tussen deze beide risico’s.

Voorkom CVA: eet chocolade! Gepubliceerd op 30/03/2016 - 10h26

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet. Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Chocolade helpt ook bij de prevent...

Meer artikels