Atriale fibrillatie is een van de oorzaken van een cerebrovasculair accident (CVA), beter bekend als beroerte.
Vandaag is het Werelddag van de Beroerte. Dit jaar wordt er speciaal aandacht besteed aan deze hartritmestoornis die het risico op een ernstige CVA vervijfvoudigt.

CVA: op twee na belangrijkste doodsoorzaak in België
In België worden er elk jaar 52 CVA’s per dag gemeld, dat zijn 19.000 slachtoffers per jaar. Vijfduizend daarvan overlijden in de maand die erop volgt, zesduizend mensen lopen een blijvende handicap op.
Vooral oudere mensen worden getroffen, al zijn ze niet de enigen. Een kwart van de CVA’s treedt op bij mensen jonger dan 65 jaar. Daaronder zijn er ook kinderen. Ook vrouwen onder de 65 jaar blijven almaar minder gespaard. Het aantal gevallen bij vrouwen steeg met 19 % tussen 2002 en 2010.
Atriale fibrillatie, een van de oorzaken van CVA
Het risico op een CVA ligt vijf keer hoger bij patiënten met atriale fibrillatie (ook wel auriculaire fibrilatie genoemd). CVA’s als gevolg van atriale fibrillatie zijn bovendien veel zwaarder: 30% van de slachtoffers overlijdt binnen de maand, 50% binnen het jaar. Atriale fibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis.
Dit zijn de alarmsignalen van een CVA; bel meteen de hulpdiensten (MUG) op als ze voorkomen:
- Plots optredende stramheid, gevoelloosheid of verlamming in een van de ledematen (het moeilijk of helemaal niet meer kunnen bewegen van een arm, een been of de hele rechter- of linkerlichaamshelft).
- Spraakstoornissen (plotseling verlies van de spraak, de woorden niet meer vinden of begrijpen).
- Gezichtsproblemen (plotseling gezichtsverlies aan één oog).
Perscommuniqué Bayer HealthCare, oktober 2014.