Blog : " Blog van de redactie "
Maandag 14 november is het Werelddag tegen diabetes. Waar dienen deze gezondheidsacties voor?

Werelddagen: op maat van de media
Elk jaar worden er tientallen werelddagen gehouden. De thema’s zijn heel uiteenlopend, maar de meeste dagen worden toch gewijd aan thema’s rond gezondheid. Van kanker over hypertensie, lepra en tuberculose tot psoriasis… alle veel voorkomende ziekten hebben wel hun eigen dag. Om nog maar te zwijgen over de dagen die alleen nationaal worden georganiseerd. En 7 april is ook nog eens de Werelddag van de gezondheid...
Wie of wat komt zo’n werelddag ten goede? Niet de zieken zelf, laten we eerlijk zijn. En ook de artsen niet. Deze dagen zijn, beste lezer, bedacht en geconcipieerd voor mij en mijn collega’s. Voor de media dus. Die worden enkele weken van tevoren gevraagd om over het betreffende onderwerp te spreken.
Werelddagen: gemediatiseerd… en nutteloos?
Moeten we dan de conclusie trekken dat die dagen nutteloos zijn? Dat het met andere woorden geen zin heeft om het grote publiek te informeren over deze of gene ziekte? Helemaal niet. Op dit moment bijvoorbeeld heeft een op de twee diabetici de ziekte zonder dat te weten, en laat hij zich daar dus niet voor behandelen. We staan dus nog ver af van het punt dat de bevolking voldoende bewust is gemaakt en dat campagnes overbodig geworden zijn. De aandacht die de media aan bepaalde ziektes besteden, heeft ook tot doel om de verenigingen en organisaties die er zich voor inzetten bij het grote publiek bekend te maken. Die worden door de artsen en de patiënten bijna unaniem geprezen voor de steun die ze de zieken en hun familie geven.
Bij sommige acties kunnen zeker vraagtekens geplaatst worden. De vraag is bijvoorbeeld of een flashmob echt de beste manier is om zo’n complexe ziekte als diabetes beter bekend te maken. Maar praten en blijven praten over een ziekte is hoe dan ook positief voor de zieken, zolang de informatie betrouwbaar is. Dus: leve de werelddagen!