PUBLICITÉ

Werelddag Psoriasis: een heel zichtbare ziekte in de kijker geplaatst

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/10/2014 - 17h27
-A +A

De WGO omschrijft psoriasis als een pijnlijke, chronische  en niet besmettelijke huidziekte die een echte handicap kan zijn. 

Patiënten moeten er elke dag mee leven en ondervinden er vaak heel veel hinder van, ook al is de behandeling er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan.

PUB

Werelddag Psoriasis: de ziekte zichtbaarder maken

Woensdag is het Werelddag Psoriasis. Elk jaar is dat een gelegenheid om over deze allesbehalve zeldzame ziekte te praten (meer dan een op de dertig mensen hebben er in België last van). Dat is ook nodig, want bij het grote publiek is ze nog altijd te weinig bekend. Voor de patiënten is die onwetendheid een belangrijk aspect van het probleem.

Psoriasis is namelijk een heel zichtbare huidziekte. De huid is geïrriteerd en wordt soms rood, ze begint te schilferen en er vormen zich plekken. Vaak is dat op de hals, in het gezicht of op de hoofdhuid. Dat verklaart waarom patiënten soms onaangename blikken moeten trotseren van mensen die niet weten wat psoriasis is en dus nieuwsgierig zijn of zelfs spottende opmerkingen maken. Sommige mensen denken ook dat de ziekte besmettelijk is en mijden daarom contact. Psoriasis is nochtans een auto-immuunziekte en kan dus helemaal niet overgedragen worden.

 

Naar het zwembad voor psoriasis

Om deze vooroordelen te bestrijden en om de ziekte beter bekend te maken, organiseert de Europese Academie van Dermatologie en Veneorologie nu een zwemestafette. Bekende mensen en dermatologen gaan uit de kleren en zwemmen samen een aflossingswedstrijd. Het is een originele manier om de vooroordelen de wereld uit te helpen op een plaats waar psoriasispatiënten door hun ziekte gewoon niet durven te komen.

 

Maar zwemmen is maar een van hun problemen. Naar de kapper of de schoonheidsspecialiste gaan, werk vinden in sommige sectoren, een relatie in stand houden, enz. Sommige mensen bij wie de plekken zichtbaar zijn, ondervinden daar nog altijd problemen mee.
Gelukkig valt er iets aan te doen aan de rode plekken én aan de andere symptomen – de letsels geven bijvoorbeeld felle jeuk en ondermijnen zo vaak de levenskwaliteit. Het vraagt wel doorzettingsvermogen om met de behandeling te starten en ze vol te houden, maar de huidige middelen zijn beter dan ooit tevoren. 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/10/2014 - 17h27
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h25

Hebt u last van psoriasis ? Tijdens de winter en de herfst zijn de opstoten meestal erger, maar wel elk om een andere reden. Tijdens de lente en de zomer kalmeert de aandoening, maar uw huid staat dan wel meer bloot aan de blikken van de anderen. Hoe...

1 Belg op 30 heeft psoriasis Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Psoriasis is een zeer invaliderende chronische huidziekte. De Belgische dermatologen en de patiëntenverenigingen hebben beslist om bepaalde hardnekkige vooroordelen erover voorgoed de wereld uit te helpen!

Psoriasis : verhoogd infarctrisico Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Psoriasis is een vaak voorkomende huidziekte die het risico van myocardinfarct verhoogt, vooral bij jongeren. Deze nieuwe informatie wijst erop dat men bij mensen met psoriasis systematisch op zoek moet gaan naar cardiovasculaire risicofactoren, om d...

Psoriasis: een courante, maar miskende kwaal Gepubliceerd op 24/06/2014 - 11h33

Bijna 300 000 Belgen hebben in uiteenlopende mate last van psoriasis. In de meeste gevallen is psoriasis onschuldig, maar zorgt ze wel voor hevige en erg hinderlijke jeuk. En omdat ze zichtbaar is, remt ze mensen sterk af om deel te nemen aan het soc...

Meer artikels