Blog : " Blog van de redactie "
De WGO omschrijft psoriasis als een pijnlijke, chronische en niet besmettelijke huidziekte die een echte handicap kan zijn.
Patiënten moeten er elke dag mee leven en ondervinden er vaak heel veel hinder van, ook al is de behandeling er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan.

Werelddag Psoriasis: de ziekte zichtbaarder maken
Woensdag is het Werelddag Psoriasis. Elk jaar is dat een gelegenheid om over deze allesbehalve zeldzame ziekte te praten (meer dan een op de dertig mensen hebben er in België last van). Dat is ook nodig, want bij het grote publiek is ze nog altijd te weinig bekend. Voor de patiënten is die onwetendheid een belangrijk aspect van het probleem.
Psoriasis is namelijk een heel zichtbare huidziekte. De huid is geïrriteerd en wordt soms rood, ze begint te schilferen en er vormen zich plekken. Vaak is dat op de hals, in het gezicht of op de hoofdhuid. Dat verklaart waarom patiënten soms onaangename blikken moeten trotseren van mensen die niet weten wat psoriasis is en dus nieuwsgierig zijn of zelfs spottende opmerkingen maken. Sommige mensen denken ook dat de ziekte besmettelijk is en mijden daarom contact. Psoriasis is nochtans een auto-immuunziekte en kan dus helemaal niet overgedragen worden.
Naar het zwembad voor psoriasis
Om deze vooroordelen te bestrijden en om de ziekte beter bekend te maken, organiseert de Europese Academie van Dermatologie en Veneorologie nu een zwemestafette. Bekende mensen en dermatologen gaan uit de kleren en zwemmen samen een aflossingswedstrijd. Het is een originele manier om de vooroordelen de wereld uit te helpen op een plaats waar psoriasispatiënten door hun ziekte gewoon niet durven te komen.
Maar zwemmen is maar een van hun problemen. Naar de kapper of de schoonheidsspecialiste gaan, werk vinden in sommige sectoren, een relatie in stand houden, enz. Sommige mensen bij wie de plekken zichtbaar zijn, ondervinden daar nog altijd problemen mee.
Gelukkig valt er iets aan te doen aan de rode plekken én aan de andere symptomen – de letsels geven bijvoorbeeld felle jeuk en ondermijnen zo vaak de levenskwaliteit. Het vraagt wel doorzettingsvermogen om met de behandeling te starten en ze vol te houden, maar de huidige middelen zijn beter dan ooit tevoren.