PUBLICITÉ

De wereld in een XL-versie en met een slappe buik

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 04/12/2007 - 00h00
-A +A

Overgewicht en obesitas maken voortaan deel uit van de universele kwalen. Dit is niet zomaar een sensationeel bericht, maar een recent epidemiologisch onderzoek leert ons dat de kwaal zich overal verspreidt: het onderzoek over overgewicht betrof 63 landen, die allemaal meteen op de weegschaal moesten!

PUB

Het gaat wel om hetzelfde onderwerp, toch brengen de verschillende studies over obesitas altijd nieuwe statistieken en nieuwe onrustwekkende feiten aan. Hoewel algemeen bekend is dat de meeste betrouwbare gegevens gewoonlijk uit de grote landen van deze wereld afkomstig zijn, heeft een onderzoek van het INSERM (Frans Nationaal Instituut voor de Gezondheid en het Medisch Onderzoek) voor het eerst geleid tot een ruim overzicht van overgewicht en obesitas op onze kleine planeet. Het resultaat van het onderzoek is duidelijk: de wereldbevolking wordt zienderogen dikker!

63 landen, 5 continenten

Geen sprake meer van verstoppertje: overgewicht is een nieuw aspect van de mondialisering, zoals blijkt uit een studie uitgevoerd door het Franse INSERM. Dit onderzoek had betrekking op 168.159 mensen (69.409 mannen en 98.750 vrouwen) tussen 18 en 80 jaar (gemiddelde leeftijd: 48 jaar) in 63 landen verdeeld over de 5 werelddelen. De deelnemers waren mensen die gevolgd werden door hun huisarts, die door het lot aangeduid waren en die representatief waren voor zowel de stedelijke als de landelijke gebieden van de deelnemende landen.
Het wereldwijd onderzoek kreeg de naam IDEA (International Day for the Evaluation of Abdominal Obesity) en nam voor de deelnemers twee halve dagen in beslag. Er werd gekeken naar de leeftijd van de deelnemers en naar de aanwezigheid van medische antecedenten (hart en diabetes). Daarbij werden de tailleomtrek, het gewicht en de lengte van de deelnemers opgemeten. Tot slot werd ieders Body Mass Index (BMI) berekend.

Rond de wereld met een grote tailleomtrek

De resultaten tonen aan dat het gaat om een echte pandemie: 50 tot 66% van de wereldbevolking kampt met overgewicht of obesitas. Het verschijnsel treft zowel de mannen als de vrouwen: 24% van de mannelijke deelnemers aan het onderzoek en 27% van de vrouwen zijn op dit ogenblik zwaarlijvig, terwijl 40% van de mannen en 30% van de vrouwen last hebben van overgewicht.
Overgewicht en obesitas hebben uiteraard gevolgen voor de gezondheid, maar het is vooral de buikzwaarlijvigheid die nog ernstigere gevolgen kan hebben. De vetmassa die zich ophoopt in de buikstreek verhoogt aanzienlijk het risico op cardiovasculaire ziekten en sommige vormen van diabetes.
Wat buikzwaarlijvigheid betreft, zijn de statistieken onherroepelijk: volgens de internationaal vastgelegde criteria in verband met de tailleomtrek, hebben 56% van de mannen een tailleomtrek die groter is dan 94 cm, terwijl bij de vrouwen 71% een tailleomtrek heeft groter dan 80 cm. Kortom, buikzwaarlijvigheid verspreidt zich langzaam maar zeker!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 04/12/2007 - 00h00 "International Day for the Evaluation of Abdominal Obesity (IDEA), A Study of Waist Circumference, Cardiovascular Disease, and Diabetes Mellitus in 168.000 Primary Care Patients in 63 Countries". Circulation, november 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Dames, uw tailleomtrek verraadt u... Gepubliceerd op 03/03/2014 - 15h29

Een dikke buik is vaak iets van mannen. En abdominale obesitas is ongetwijfeld een groot cardiovasculair risico voor mannen. Maar een recente studie heeft nu ook bij vrouwen een link gelegd tussen abdominale vetophoping en sterfte.

Te dik of te breed? Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Overgewicht en obesitas zijn verschijnselen die duidelijk omschreven worden door middel van de BMI (Body Mass Index), die berekend wordt op basis van het gewicht en van de lichaamslengte. Maar er bestaan ook andere meetinstrumenten zoals impedantie (...

Meer artikels