PUBLICITÉ

Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 28/11/2016 - 09h22
-A +A

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn niet altijd de echte gevaren.

PUB

Maag-darmproblemen via openbare toiletten? Absoluut!

Maag-darmproblemen oplopen in een openbaar toilet is geen kunst. Het virus zit in de ontlasting en onze handen worden bijna onvermijdelijk vuil. Als we het toilet dan ook nog doorspoelen zonder de pot dicht te doen, kunnen minuscule druppels van het goedje samen met de microben zich tot 25 centimeter boven het toilet verspreiden (1). Gevolg: het virus zit bijna onvermijdelijk op de knop van de waterspoeling, maar ook op de muren, de wc-bril en andere plekken in het vertrek, afhankelijk van hoe het geconcipieerd is.

Gelukkig kunnen we de virussen kwijtraken voor ze de kans krijgen om ons ziek te maken. Gewoon de handen grondig wassen - minstens twintig seconden met stromend water en zeep - en klaar is kees!

Seksueel overdraagbare aandoeningen via openbare toiletten?

Sommige mensen lopen continu rond met de angst om in een toilet een SOA op te lopen. Hun angst is te verklaren door het contact met de wc-bril en ook al is het theoretisch mogelijk, de studies die erover zijn gevoerd hebben nog nooit één geval kunnen aantonen. Het blijft hoe dan ook zeer uitzonderlijk (2). Er is dus geen reden tot angst! Al blijft de handen wassen een must.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 17/06/2013 - 14h38 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 28/11/2016 - 09h22

(1) Best, EL. Et al., Journal of Hospital infectiology, januari 2012.
(2) Dayan, STI Journal, januari 2004.
(3) Litvinov, IV, Pediatrics, februari 2010.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe voorkom ik turista? Gepubliceerd op 11/08/2017 - 15h58

Diarree op het werk of turista tijdens de vakantie, het is hetzelfde onaangename fenomeen waardoor het toilet soms urenlang bezet blijft. Hoe voorkomt u turista zodat uw vakantie niet verpest wordt?

Intieme hygiëne voor wereldreizigsters Geüpdatet op 19/08/2016 - 15h33

Misschien vertrekt u op vakantie naar het andere eind van de wereld of toch ver genoeg om u af te vragen wat u in uw bagage moet meenemen. Uw algemene en intieme hygiëne kunnen bij u vragen doen rijzen zoals: Ga ik een deftig toilet vinden? Hoe ga ik...

Neemt u de juiste houding aan op het toilet? Gepubliceerd op 20/09/2017 - 15h37

Hebt u al eens stilgestaan bij de houding die u aanneemt als u uw gevoeg doet? Het lijkt voor ons vanzelfsprekend om op de wc-bril te gaan zitten. Maar miljarden mensen doen het anders, en volgens sommige specialisten hebben ze gelijk!

Meer artikels