PUBLICITÉ

Welke voedingssupplementen voor een winter in topconditie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/02/2017 - 12h43
-A +A

Er bestaan veel voedingssupplementen. Hun effect hangt af van de samenstelling, maar sommige vitamines, planten en oligo-elementen kunnen u helpen om infecties te trotseren en de winter fit door te komen.

Kies dus voor supplementen die uw afweersysteem stimuleren en stress voorkomen!

PUB

Welke voedingssupplementen versterken uw afweersysteem?

Uw immuunstelsel voor de winter opkrikken, is een goed idee. Zo bent u gewapend tegen de aanvallen van virussen en andere microben die zware en minder zware infecties veroorzaken. Ziehier een lijstje van nuttige stoffen om uw afweersysteem te stimuleren.

 • Vitamine C  is een absolute must. Ze heeft krachtige antioxidante eigenschappen en helpt het afweersysteem versterken. Een weetje: rokers hebben veelal een tekort aan vitamine C!
 • Probiotica: probiotica worden gebruikt om de immuniteit te stimuleren en zijn micro-organismen (bacteriën en gisten) die onze darmen koloniseren en de darmflora mee opbouwen.
 • Echinacea: deze plant ondersteunt het immuunsysteem en voorkomt verkoudheden en andere infecties.
 • Paddenstoelen: shiitake, maïtake en Reishi worden in de traditionele Chinese geneeskunde  gebruikt om het afweersysteem te versterken. Ze zijn ook bekend om hun kankerwerende werking.
 • Ginseng is ook een plant waaraan stimulerende eigenschappen - meer bepaald op het afweermechanisme - worden toegeschreven.
 • Selenium zou de vermeerdering van kankercellen kunnen helpen tegengaan, maar net als bij ginseng schrijft men er een gunstige invloed op het afweersysteem aan toe.
 • Zink: dit oligo-element staat erom bekend de immuniteit te verbeteren.
 • Lactoferrine: dit eiwit komt voor in melk en in speeksel en gaat de vermeerdering van micro-organismen tegen doordat het de ijzer bindt die nodig is voor hun groei. Het stimuleert ook heel wat cellen van het afweersysteem.

Welke voedingssupplementen zijn goed tegen stress?

Te veel stress schaadt op termijn de gezondheid en verlamt ons afweersysteem.

 • Magnesium: een mineraal dat goed bekend is om zijn stresswerende werking. In voedingssupplementen komt het vaak samen voor met vitamines van de groep B. Ook die zijn erg nuttig om de werking van het lichaam te verbeteren.
 • Ginseng: ginseng wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde en helpt het lichaam om zich beter aan te passen aan stress.
 • Alfa S1 caseïnedecapeptide: dit kleine stukje eiwit wordt uit het belangrijkste melkeiwit gehaald. Het heeft antioxidante eigenschappen en zou ook stress kunnen verminderen.

En boven op de voedingssupplementen…

Zo kunt u de doeltreffendheid van voedingssupplementen nog versterken:

 • Doe dagelijks aan lichaamsbeweging. Bewegen stimuleert het afweermechanisme en vermindert het risico op infecties in de winter. Het is ook de beste remedie tegen stress!
 • Eet gevarieerd en evenwichtig, met een voorkeur voor seizoensgroenten en -fruit en gefermenteerde melkproducten (die bevatten veel probiotica).
 • Doe ook aan relaxatie: las in uw dagelijkse bezigheden momenten van ontspanning in. 
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/11/2011 - 15h25 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/02/2017 - 12h43

Le guide des compléments alimentaires, Editions Vidal.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Versterk uw afweer Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Ons immuunsysteem moet ons beschermen tegen een hele reeks indringers die zich in onze cellen en weefsels willen nestelen. Van bij de minste aanval reageert het door virussen te verjagen, bacteriën te bestrijden en parasieten en andere schadelijke st...

Probiotica: bacteriën die het goed menen met u Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Verschillende soorten yoghurt en andere flesjes gaan er tegenwoordig prat op dat ze de natuurlijke weerstand van ons lichaam versterken en onze intestinale transit vergemakkelijken, kortom dat ze goed zijn voor onze gezondheid. Hun geheim wapen? De p...

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Meer artikels